Wat is leukemie?

Alles over de behandeling, oorzaken en symptomen

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. De meest voorkomende vorm van kinderkanker is bloedkanker, ook wel leukemie genoemd. Lees hier meer.

Purple paint brush

Wat is leukemie?

Dit is kanker van witte bloedcellen. Deze cellen zijn belangrijk bij de afweer tegen infecties. 

Welke vormen zijn er?

Er zijn verschillende vormen maar vaak krijgen kinderen acute lymfatische leukemie (ALL).  Dit is kanker van de lymfocyten, een type witte bloedcellen. Andere vormen zijn acute myeloïde leukemie en chronische myeloïde leukemie.  

Hoe verspreidt leukemie zich?

Leukemie verspreidt zich door het lichaam via het bloed en de lymfevaten. Het kan zich ook uitbreiden naar het centrale zenuwstelsel via het ruggenmerg. De overproductie van kwaadaardige cellen in het beenmerg kan leiden tot een tekort aan gezonde bloedcellen, zoals rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen.

Wat zijn de symptomen van leukemie?

Er zijn verschillende symptomen van leukemie. Een tekort aan rode bloedcellen zorgt voor bloedarmoede, waardoor kinderen last krijgen van moeheid, duizeligheid, kortademigheid en/of hoofdpijn. Door een tekort aan bloedplaatjes neemt de kans op een bloedneus en het ontstaan van onverklaarbare blauwe plekken toe. Daarnaast zorgt een tekort aan gezonde witte bloedcellen ervoor dat een kind sneller infecties kan krijgen. 

Welke behandeling krijgen kinderen met leukemie?

De ziekte wordt met chemotherapie behandeld, in combinatie met medicijnen die bijvoorbeeld de celdeling remmen. De behandeling duurt ongeveer twee jaar. Het eerste deel van de behandeling is het meest intensief. 

Kinderen die in een hoog-risicogroep zitten, komen soms in aanmerking voor een allogene stamceltransplantatie. Bij een stamceltransplantatie worden gezonde stamcellen van een donor geplaatst. 

Purple paint brush
Purple paint brush

Wat is de overlevingskans?

De genezingskans van leukemie is de laatste jaren toegenomen naar ruim 80%. De genezingskans kan overigens sterk verschillen per type. Sommige vormen van leukemie, bijvoorbeeld een vorm van acute lymfatische leukemie bij baby's, zijn nog slecht te behandelen. 

KiKa streeft ernaar dat alle kinderen met kanker genezen, minder pijn hebben tijdens de behandelingen en een hogere kwaliteit van leven hebben op latere leeftijd. Daarom financiert KiKa onderzoek. 
 

Meer weten over onderzoek naar leukemie?

Iedere week krijgen 10 kinderen kanker

19% redt het niet

Help mee in de strijd tegen kinderkanker. 

Lees meer

Purple paint brush

Wat is nierkanker?

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker. Ongeveer 35 kinderen hiervan krijgen de diagnose nierkanker.

Lees meer

Wat is kinderkanker?

Ontdek wat kinderkanker is en hoe het wordt behandeld. Leer over de impact op kinderen en hoe KiKa zich inzet voor onderzoek en genezing. Lees verder op KiKa.nl

Lees meer

Wat is een hersentumor?

Jaarlijks krijgen ruim 600 kinderen in Nederland kanker. Ongeveer 120 kinderen krijgen een hersentumor. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Lees meer

Neuroblastoom: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Jaarlijks krijgen ongeveer 25 kinderen in Nederland neuroblastoom. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Lees meer
Purple paint brush

We willen je graag op de hoogte houden over wat er met jouw donatie gebeurt.

Meld je aanvoor de nieuwsbrief (opent in een nieuw venster)