Wat is nierkanker?

Alles over niertumoren

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker. Ongeveer 35 kinderen hiervan krijgen de diagnose nierkanker. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Purple paint brush

Wat is nierkanker?

Bij nierkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide nieren van een kind. Als een kind zo'n tumor heeft spreken we dus van nierkanker.

Hoe ontstaat nierkanker?

Een niertumor bij kinderen ontstaat meestal uit een voorloper van niercellen. Een van de cellen die eigenlijk zou moeten uitgroeien tot een niercel, gaat een eigen leven leiden, deelt zich in hoog tempo en vormt een tumor die zich kan uitzaaien. De tumor kan al voor de geboorte ontstaan. 

Zo’n 80% van de kinderen met een niertumor heeft een Wilms-tumor. Andere niertumoren die bij kinderen voorkomen zijn niercelcarcinoom, mesoblastisch nephroom, clear cell sarcoom en rhabdoïde tumor van de nier.

Wat zijn de symptomen van nierkanker?

Net zoals bij de meeste vormen van kanker, veroorzaakt nierkanker in de beginfase vaak weinig tot geen klachten. Een bolle buik is vaak het eerste teken dat er iets mis is. Andere mogelijke symptomen zijn onder andere bloed in de urine en buikpijn. Lees voor meer informatie de website van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Klik hier

Hoeveel kinderen krijgen nierkanker?

Ieder jaar krijgen 30 tot 35 kinderen de diagnose nierkanker. De meeste kinderen zijn jonger dan vijf jaar. 
Uit recent KiKa onderzoek blijkt dat 1 op de 3 kinderen met een Wilms-tumor een erfelijke aanleg heeft om een dit type kanker te ontwikkelen.

Welke behandeling krijgen kinderen met nierkanker?

De behandeling van nierkanker hangt af van het stadium en de aard van de tumor. Een uitgezaaide tumor of een tumor in twee nieren wordt intensiever behandeld dan een tumor die op één plaats zit. Kinderen ouder dan zes maanden worden na diagnose meestal eerst behandeld met chemotherapie. Daarna worden ze geopereerd, waarna ze een nabehandeling met chemotherapie krijgen. Ook kan bestraling deel uitmaken van de behandeling. Om te kunnen bepalen welke niertumor een patiënt heeft wordt een stukje tumor afgenomen en bekeken onder de microscoop. Dit kan pas tijdens de operatie. 
 

Wat is de overlevingskans van nierkanker?

Als een Wilms-tumor in een vroeg stadium wordt ontdekt en niet is uitgezaaid, is de kans op genezing meer dan 90%. Zelfs wanneer er sprake is van uitzaaiingen, overleeft 3 op de 4 kinderen de ziekte. Helaas geldt dit niet voor andere vormen van niertumoren, zoals niercelcarcinoom en rhabdoïde tumor van de nier. Bij deze vormen is de kans op overlijden helaas veel groter, met percentages tussen de 40 en 70%. 

Kinderen met clear cell sarcoom hebben echter een goede overlevingskans, hoewel zij wel intensieve behandeling nodig hebben. Daarom is het belangrijk om nieuwe en meer gerichte therapieën te ontwikkelen die minder bijwerkingen op zowel korte als lange termijn hebben.

 Ook is het van belang om bij de diagnose het onderscheid te maken tussen Wilms-tumoren en andere vormen van nierkanker, zodat de juiste behandeling kan worden geboden. KiKa ondersteunt onderzoeken die kijken of dit mogelijk is met behulp van een bloedtest of radiologische beeldvorming.

Wat doet KiKa?

KiKa financiert onderzoek naar niertumoren. Zo zijn er verschillende lopende onderzoeken naar betere behandelingen. Met als doel; minder bijwerkingen en een hogere overlevingskans. Lees meer over de onderzoeken via de onderstaande link.

Klik hier

Lees meer

Purple paint brush

Wat is kinderkanker?

Ontdek wat kinderkanker is en hoe het wordt behandeld. Leer over de impact op kinderen en hoe KiKa zich inzet voor onderzoek en genezing. Lees verder op KiKa.nl

Lees meer

Wat is een hersentumor?

Jaarlijks krijgen ruim 600 kinderen in Nederland kanker. Ongeveer 120 kinderen krijgen een hersentumor. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Lees meer

Neuroblastoom: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Jaarlijks krijgen ongeveer 25 kinderen in Nederland neuroblastoom. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Lees meer

Behandeling van kinderkanker

Lees alles over de behandeling van kinderkanker. Bijvoorbeeld over het verschil tussen chemo en bestraling.

Lees meer
Purple paint brush