Neuroblastoom: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Alles over deze vorm van kinderkanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 25 kinderen in Nederland neuroblastoom. Lees hier alles over deze vorm van kanker, de behandeling en de genezingskans.

Purple paint brush

Wat is neuroblastoom?

Deze vorm van kanker ontstaat in de speciale cellen in het lichaam die nog niet helemaal volgroeid zijn. in het geval van neuroblastoom zijn het de cellen van het onwillekeurige zenuwstelsel. Dat gedeelte van het zenuwstelsel regelt bijvoorbeeld je hartslag, de spijsvertering en je ademhaling. Neuroblastoom komt voornamelijk voor bij kinderen jonger dan 4 jaar. De tumor zit meestal in het merg van de bijnier in de buik, maar kan ook voorkomen in de borstholte, het bekken of de hals.

Hoe ontstaat neuroblastoom?

Kanker ontstaat wanneer bepaalde lichaamscellen ongecontroleerd beginnen te delen. Normaal gesproken delen cellen zich elke dag, en gaan er ook elke dag oude cellen dood. Wanneer er iets mis gaat in de mechanismen die deze processen in je lichaam regelen, kunnen cellen ongecontroleerd gaan delen en overleven waardoor tumoren ontstaan. Bij neuroblastoom ontstaat er een fout in een van de voorlopercellen tijdens de ontwikkeling van het onwillekeurige zenuwstelsel in het embryo, waardoor een tumor ontstaat.

Op welke plek kan neuroblastoom ontstaan?

Neuroblastoomtumoren kunnen op verschillende plaatsen in het onwillekeurige zenuwstelsel ontstaan, maar dit komt vaak voor in het merg van de bijnier (60% van de gevallen). Hoewel de tumor op één locatie kan blijven, verspreidt deze zich vaak naar andere delen van het lichaam, zoals lymfeklieren, botten, lever of beenmerg.

Wat zijn de symptomen van neuroblastoom?

De symptomen van neuroblastoom variëren afhankelijk van de locatie van de tumor:

  • Buikneuroblastoom: buikpijn, misselijkheid en een opgezette buik.
  • Neuroblastoom in de borstholte: ademhalingsproblemen.
  • Neuroblastoom in het bekken: problemen met ontlasting.
  • Neuroblastoom in het wervelkanaal: verlammingsverschijnselen.
  • Neuroblastoom in de hals: zwelling en mogelijk een hangend ooglid. Sommige kinderen ervaren ook hoge bloeddruk, overmatig zweten en diarree. Daarnaast kunnen uitzaaiingen ook symptomen veroorzaken.

Wat zijn de overlevingskansen van kinderen met neuroblastoom?

De overlevingskansen bij neuroblastoom hangen af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het kind. Over het algemeen is de prognose beter voor kinderen jonger dan 1,5 jaar. Bij sommige kinderen verdwijnt de tumor zelfs zonder behandeling rond die leeftijd. De plaats van de tumor speelt ook een rol bij de overlevingskansen.

Welke behandeling krijgen kinderen met neuroblastoom?

De behandeling van neuroblastoom hangt af van het stadium waarin de tumor zich bevindt. Over het algemeen omvat de behandeling de volgende benaderingen:

  • Operatie: neuroblastoom wordt meestal behandeld met een operatie om de tumor(en) te verwijderen.
  • Chemotherapie en bestraling: Kinderen krijgen vaak chemotherapie en bestraling om de kankercellen te bestrijden en tumorgroei te verminderen.
  • Hoge-dosis chemotherapie en stamceltransplantatie: in gevallen waarin de tumor is uitgezaaid of te groot is, kan een intensievere behandeling nodig zijn. Dit kan bestaan uit hoge-dosis chemotherapie, gevolgd door een stamceltransplantatie.
  • Immunotherapie: na een stamceltransplantatie kan immunotherapie worden gebruikt om het immuunsysteem van het kind te activeren en te helpen bij het bestrijden van kankercellen.

Lees meer over de behandeling op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Wat doet KiKa?

KiKa financiert verschillende onderzoeken naar neuroblastoom. Deze onderzoeken richten zich onder andere op nieuwe behandelmethodes, gepersonaliseerde therapieën en nieuwe medicijnen. Wil je meer weten over deze onderzoeken? 

Klik dan hier

Lees meer

Purple paint brush

Wat is kinderkanker?

Ontdek wat kinderkanker is en hoe het wordt behandeld. Leer over de impact op kinderen en hoe KiKa zich inzet voor onderzoek en genezing. Lees verder op KiKa.nl

Lees meer

Wat is leukemie?

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. De meest voorkomende vorm van kinderkanker is bloedkanker, ook wel leukemie genoemd.

Lees meer

Wat is een hersentumor?

Jaarlijks krijgen ruim 600 kinderen in Nederland kanker. Ongeveer 120 kinderen krijgen een hersentumor. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Lees meer

Neuroblastoom: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Jaarlijks krijgen ongeveer 25 kinderen in Nederland neuroblastoom. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Lees meer
Purple paint brush