Wat is een hersentumor?

Alles over de behandeling, oorzaken en symptomen

Jaarlijks krijgen ruim 600 kinderen in Nederland kanker. Ongeveer 120 kinderen krijgen een hersentumor. Lees hier alles over deze vorm van kanker. 

Purple paint brush

Wat is een hersentumor?

Ons lichaam bestaat uit enorm veel cellen. Cellen zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam. Het lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan, hiervoor deelt één cel zich tot twee nieuwe cellen. Zo kan het lichaam groeien en beschadigde en oude cellen vervangen. In een cel zit informatie die bepaalt wanneer de cel moet delen en daar weer mee moet stoppen. Soms ontstaan er foutjes in deze informatie. Als er meerdere foutjes ontstaan, kan het gebeuren dat de cel zich blijf delen zonder te stoppen. Dan spreek je van kanker. Een groep kankercellen vormt vaak een zwelling, wat een tumor wordt genoemd. Dat kan op allerlei plekken in het lichaam gebeuren, ook in de hersenen. Dit noemen we een hersentumor.

Hoeveel kinderen krijgen een hersentumor?

Na leukemie is een hersentumor de meest voorkomende vorm van kinderkanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 120 kinderen een hersentumor.

Hoeveel soorten hersentumoren zijn er?

Er bestaan verschillende soorten hersentumoren en deze kunnen op alle plaatsen in de hersenen voorkomen. Voorbeelden van hersentumoren zijn: hooggradig glioom, medulloblastoom en ependymoom. Kijk voor meer informatie over verschillende vormen van hersentumoren op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Purple paint brush
Purple paint brush

Wat zijn de symptomen van een hersentumor? 

Er zijn een aantal symptomen van een hersentumor bij kinderen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken. Als de tumor in of bij de kleine hersenen ligt, kan de coördinatie van bewegingen verstoord zijn en kunnen problemen met het evenwicht ontstaan. Soms hebben kinderen hierdoor de neiging om te vallen of met hun benen wijd uit elkaar te lopen.  

Als de tumor zich in de hersenstam bevindt of tegen de achterzijde van de hersenstam aan ligt, kunnen de hersenzenuwen minder goed functioneren. Hierdoor kunnen er spraakstoornissen ontstaan of bijvoorbeeld problemen bij bewegingen van ogen. Tumoren in of tegen het ruggenmerg kunnen leiden tot verzwakking van de functies van armen en benen. Hierdoor kan ook pijn in armen en benen ontstaan. 

Soms is een epileptische aanval het eerste signaal van een hersentumor. Bij een tumor midden in de grote hersenen kunnen hormonale stoornissen optreden. Hierdoor krijgt een kind te maken met groeivertraging of een te vroege puberteit. 

Hoelang duurt het voordat de klachten optreden? 

De klachten kunnen maanden tot jaren bestaan voordat de diagnose wordt gesteld. Een klachtenpatroon is bij kleine kinderen niet heel duidelijk. Zij hebben vaak wisselende perioden van dagen tot weken dat de klachten aanwezig zijn. 

Bij hele jonge kinderen in de eerste levensjaren is er soms alleen sprake van prikkelbaar gedrag en onrust. Kinderen passen zich meestal ongemerkt aan bij lichamelijke veranderingen en vertellen pas later dat ze ergens last van hebben. De klachten wijzen niet meteen duidelijk in de richting van een hersentumor. Het stellen van de diagnose is dan ook niet eenvoudig en duurt ongeveer 32 weken.

Wat is de behandeling van een hersentumor?

Een hersentumor wordt behandeld door operatie, bestraling en chemotherapie. Welke behandeling wordt gekozen, hangt af van de soort tumor en de plaats waar hij zich bevindt. Ook speelt leeftijd een rol. Bij jonge kinderen wordt hersenbestraling zo lang mogelijk uitgesteld, omdat dit schadelijke gevolgen kan hebben. 

Een hersentumoroperatie wordt uitgevoerd door een neurochirurg. Als bestraling nodig is, wordt dit door de radiotherapeut uitgevoerd. Chemotherapie en medicijnen worden voorgeschreven door een kinderoncoloog.

Wat is de overlevingskans van een hersentumor?

Het is lastig om iets over de overlevingskans te zeggen, omdat het heel anders kan zijn per kind. De genezing hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld leeftijd van het kind, de grootte en de plaats van de tumor. De behandelende artsen geven aan of ze verwachten dat het kind zal genezen na de behandeling. Ook als de kans op genezing zeer klein is, kan een behandeling gestart worden om ervoor te zorgen dat het kind minder klachten heeft. Zo’n behandeling wordt een palliatieve behandeling genoemd.

Wat doet KiKa?

KiKa financiert verschillende onderzoeken naar hersentumoren. Bijvoorbeeld naar het verbeteren van de behandeling zodat kinderen minder bijwerkingen krijgen. Ga naar onze database en lees welke onderzoeken er op dit moment worden gefinancierd door KiKa. 

Klik hier

Lees meer

Purple paint brush

Behandeling van kinderkanker

Lees alles over de behandeling van kinderkanker. Bijvoorbeeld over het verschil tussen chemo en bestraling.

Lees meer

Wat is kinderkanker?

Ontdek wat kinderkanker is en hoe het wordt behandeld. Leer over de impact op kinderen en hoe KiKa zich inzet voor onderzoek en genezing. Lees verder op KiKa.nl

Lees meer

Wat is leukemie?

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. De meest voorkomende vorm van kinderkanker is bloedkanker, ook wel leukemie genoemd.

Lees meer

Wat is nierkanker?

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker. Ongeveer 35 kinderen hiervan krijgen de diagnose nierkanker.

Lees meer
Purple paint brush
Vrouw staat op een paadje in het gras voor een gebouw
Kankervrij is niet klachtenvrijSteun onderzoek