Wat is kinderkanker?
Alles over de ziekte, de behandelingen en de impact
Helaas kent iedereen wel iemand die te maken heeft gehad met kanker. Maar wat is kanker precies? En wat is het verschil tussen kanker bij volwassenen en kinderkanker?
Wat is kanker?
Er bestaan veel verschillende soorten kanker, maar alle soorten kanker hebben iets gemeenschappelijks: een fout in de celdeling. Cellen zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam. Het lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan, hiervoor deelt één cel zich tot twee nieuwe cellen. Zo kan het lichaam groeien en beschadigde en oude cellen vervangen. In een cel zit informatie die bepaalt wanneer de cel moet delen en daar weer mee moet stoppen. Soms ontstaan er foutjes in deze informatie. Als er meerdere foutjes ontstaan, kan het gebeuren dat de cel zich blijf delen zonder te stoppen. Dan spreek je van kanker. Een groep kankercellen vormt vaak een zwelling, wat een tumor wordt genoemd.
Wat is kinderkanker?
Er zijn veel verschillende soorten kinderkanker. Daarnaast is de soort kanker onder te verdelen in verschillende typen met verschillende eigenschappen. Om de precieze diagnose te kunnen stellen, moet een kind met kanker daarom eerst diverse onderzoeken ondergaan.
De meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen is bloedkanker, ook wel leukemie genoemd. Bij deze vorm van kinderkanker is er sprake van een ongeremde deling van lymfocyten (een bepaald soort witte bloedcellen). Daardoor is er geen ruimte meer om gezonde bloedcellen aan te maken.
Naast leukemie zijn er ook andere veelvoorkomende vormen van kinderkanker, zoals hersentumoren, neuroblastoom en niertumoren. Elke vorm van kinderkanker heeft zijn eigen kenmerken en behandelingen. Het stellen van de juiste diagnose is van cruciaal belang voor een effectieve behandeling en zorg op maat.
Wat is het verschil tussen kanker bij kinderen en bij volwassenen?
Kinderkanker en kanker bij volwassenen zijn heel verschillend. Het soort kanker is vaak anders, het lichaam van een kind reageert anders op medicijnen en de behandeling en genezingskansen zijn ook anders.
Verschillende soorten kanker
Kinderen kunnen andere vormen van kanker krijgen dan volwassenen. Een veelvoorkomende vorm van kinderkanker is acute lymfatische leukemie, terwijl chronische lymfatische leukemie vaker voorkomt bij volwassenen. Elke vorm van kanker heeft speciale onderzoeken en behandelingen nodig.
Het lichaam van een kind is anders
Kinderen reageren anders op medicijnen dan volwassenen. Artsen passen de dosering aan op basis van het gewicht van een kind, maar kinderen zijn geen kleine volwassenen. Daarom kunnen ze anders reageren op medicijnen en is het belangrijk om de behandeling op hun specifieke behoeften af te stemmen.
Behandeling en genezingskansen zijn verschillend
Kinderen kunnen vaak beter tegen chemotherapie dan volwassenen. Daarom krijgen ze soms zwaardere behandelingen om een betere kans op genezing te hebben. Het doel is om de juiste balans te vinden tussen effectieve behandeling en het verminderen van bijwerkingen.
Hoe worden kinderen met kanker behandeld?
Artsen behandelen kinderkanker met medicijnen, operaties of bestralingen. Ook worden soms verschillende methoden gecombineerd. Een vierde, relatief nieuwe behandeling, is immunotherapie. Immunotherapie versterkt het immuunsysteem zodat dit kankercellen kan herkennen en vernietigen.
Het immuunsysteem is ons afweersysteem: het beschermt het lichaam tegen kankercellen kan herkennen en vernietigen. Een vorm hiervan is celtherapie waarbij afweercellen van kinderen geprogrammeerd worden om de kankercellen aan te vallen. Daarmee kan de overlevingskans van kinderen worden vergroot, met minder schade op de lange termijn. Sommige kinderen met leukemie of een neuroblastoom komen in aanmerking voor deze behandeling. De uiteindelijke behandeling hangt af van de vorm van de kanker. De duur van zo’n behandeling varieert van enkele dagen tot jaren.
Helaas is er ook een keerzijde aan verschillende behandelingen. Chemotherapie, bestraling en andere behandelingen kunnen gezonde cellen beschadigen, wat op lange termijn gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Drie op de vier patiënten krijgt te maken met late effecten als gevolg van de behandeling. Voorbeelden hiervan zijn het krijgen van hartproblemen, groeistoornissen, niet kunnen concentreren of onvruchtbaar raken. Ook kunnen de behandelingen het risico op het ontstaan van nieuwe kankers vergroten.