Over de campagne
Hoewel de genezingskans in de afgelopen jaren is gestegen, is er nog een lange weg te gaan totdat ieder kind kankervrij is. Daarnaast betekent kankervrij helaas niet altijd klachtenvrij. 3 op de 4 survivors krijgt te maken met de gevolgen van kanker. Iets waar de omgeving vaak helemaal geen weet van heeft. Daar vraagt KiKa vanaf Wereld Kinderkankerdag (15 februari) aandacht voor.
Dewi-Jill (26), Bo-elle (18) en Monique (55), alle drie survivors, vertellen over de impact van kanker op hun leven.
Kankervrij is niet klachtenvrij
Steun onderzoek
3 op de 4 survivors krijgen te maken met de gevolgen van de kanker (behandeling). Gevolgen waar de omgeving vaak geen weet van heeft. Late gevolgen noemen we dat. Veel voorkomend zijn gehoorproblemen, hartproblemen, vermoeidheid en zelfs onvruchtbaarheid. Dat moet anders! Steun ons onderzoek en help mee.
Leren, stappen en sporten, dat is echt veel te veel voor mij
Bo-elle (18) kreeg toen ze 15 jaar was acute myeloïde leukemie. "Ik ben nu bijna twee jaar schoon verklaard. Als je me nu ziet, zie je geen ziek meisje. En dat ben ik gelukkig ook niet meer. Maar ik draag wel de gevolgen van dat meisje met kanker met mij mee."
Ik heb geleerd dat wegstoppen van je gevoel geen optie is
Monique (55) was 13 jaar toen zij Hodgkin kreeg, een vorm van lymfeklierkanker. Na haar behandeling maakte ze haar school af, ging studeren, reizen en werken. “Ik leidde mijn leven alsof er niks aan de hand was.” Dit zorgde voor veel angst dat de ziekte terug zou komen. Helaas werd haar angst werkelijkheid.
We weten steeds meer over late gevolgen van kinderkanker, maar nog lang niet alles
Dertig jaar geleden kwam ik, tijdens mijn opleiding, voor het eerst in aanraking met jonge kinderen met kanker. Die kinderen zijn heel erg ziek en hen wacht een zware behandeling. In die tijd was de overleving nog niet denderend. Dat raakte me enorm.