Nieuw aangrijpingspunt medicijnen leukemie
Aanpakken specifiek proces in de behandeling van Acute Lymfatische Leukemie kan kansen bieden voor therapie-ongevoelige ALL. Dit bevordert de genezingskans.
Over het onderzoek
Ongevoeligheid voor chemotherapie en terugkeer van de ziekte zijn nog steeds grote obstakels voor een succesvolle genezing van Acute Lymfatische Leukemie (ALL). Onderzoek naar nieuwe vormen van geneesmiddelen is daarom heel belangrijk. In dit onderzoek is gekeken of een nieuwe soort therapie gebruikt kan worden voor ALL. Deze therapie werkt op een ander manier dan de huidige medicijnen, het dood kankercellen door op een bepaald proces in de cellen aan te grijpen. Dit proces (RNA splitsing) wordt door cellen gebruikt om vanuit een DNA code verschillende varianten van een eiwit te produceren. Een kankercel kan dit proces misbruiken om eiwitten te produceren die voordelig zijn voor zijn celdeling en overleving.
Het resultaat
De onderzoekers vonden dat de leukemiecellen inderdaad dit proces gebruiken om andere eiwit varianten te maken. Deze varianten konden bovendien worden gelinkt aan ongevoeligheid van leukemiecellen voor medicijnen. Patiënten met deze eiwit varianten kunnen dus baat hebben bij geneesmiddelen die het proces remmen.
Hoe nu verder?
Verder onderzoek is nodig om te kijken welke specifieke patiënten baat hebben bij deze middelen en welke middelen het best ingezet kunnen worden. Hoewel er dus nog veel onderzoek nodig is, heeft dit onderzoek wel een veelbelovend nieuw aangrijpingspunt voor nieuwe medicijnen gevonden. Dit kan veel mogelijkheid bieden voor leukemie patiënten die ongevoelig zijn voor de huidige behandeling.
Onderzoek: 151
Centrum: Amsterdam UMC, locatie VUmc
Startjaar: 2014
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 327.996