Beter behandelen teruggekeerde leukemie
In de laatste jaren zijn door een verbeterde therapie de overlevingskansen voor kinderen met Acute Lymfatische Leukemie (ALL) aanzienlijk verhoogd.
Over het onderzoek
Bij 20% van deze kinderen ontwikkelt zich resistentie tegen de behandeling van leukemie waarbij de kans op een fataal verloop veel groter is. Het doel van dit onderzoek was om vast te stellen welke genetische afwijkingen doorslaggevend zijn voor deze therapie resistente cellen, en wat er gedaan kan worden om deze cellen al in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen. Daarom zijn deze cellen onderzocht van kinderen waarbij de leukemie terugkeerde en is daarbij specifiek gekeken naar het verband tussen de reeds ontvangen behandeling en de genetische samenstelling van het recidief. Er zijn duidelijke verschillen tussen behandelingen gevonden.
De resultaten
Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de behandeling in de toekomst gerichter af te stemmen op de genetische eigenschappen bij diagnose. Daarnaast heeft het onderzoek laten zien dat voor een belangrijke risicofactor, een fout in het Ikaros gen, er geen aantoonbaar verhoogd risico op recidief is wanneer de afwijking slechts in een klein deel van de leukemiecellen aanwezig is. Dit is een belangrijke bevinding die meteen kan worden toegepast in de dagelijkse zorg voor kinderen met een nieuwe diagnose leukemie. Tenslotte is uit deze studie gebleken dat de hoeveelheid van DNA foutjes in een deel van de recidieven extreem is toegenomen en dat daar verschillende processen bij betrokken zijn. Deze bevindingen bieden nieuwe aangrijpingspunten voor verdere studies naar de achterliggende oorzaak en voor betere behandeling van deze recidieven.
Onderzoek: 150
Centrum: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2014
Looptijd: 5 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 565.145