Prof. dr. Marry van den Heuvel-Eibrink aan het woord
“We weten steeds meer over late effecten van kinderkanker, maar nog lang niet alles.”
Prof. Dr. Marry van den Heuvel-Eibrink is arts/onderzoeker in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Marry doet onderzoek naar nierkanker. Daarnaast richt haar werk zich op onderzoek naar het verbeteren van behandelingen, om zo onder andere te zorgen voor minder late effecten.
Kinderen met kanker raakten mij enorm
Dertig jaar geleden kwam ik, tijdens mijn opleiding, voor het eerst in aanraking met jonge kinderen met kanker. Die kinderen zijn heel erg ziek en hen wacht een zware behandeling. In die tijd was de overlevingskans nog niet denderend. Dat raakte me enorm en ik wilde dan ook niets anders dan iets bijdragen aan de verbetering van de overleving van die jonge patiënten, en de kwaliteit van overleven.
We gaan voor 100%
Hier, in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, zijn we heel erg gefocust op de behandeling van kinderen met kanker. We streven naar 100% genezing, dat staat voorop! We beseffen ons echter steeds meer dat overleving alleen niet genoeg is. De kwaliteit van leven na kinderkanker is ook heel belangrijk. Daarom is dat ook onderdeel van de missie van het Prinses Máxima Centrum.
Gevolgen van kinderkanker en de behandeling noemen we de late effecten. Het zijn lange termijneffecten die soms direct, maar vaak ook pas na jaren optreden. Je kunt denken aan problemen aan het hart of gehoorschade. Vaak zien we dat onze patiënten weinig energie hebben, snel moe zijn en pijn hebben. Ook verminderde vruchtbaarheid komt vaak voor. Maar de psychische gevolgen mogen we niet onderschatten. Kinderen krijgen soms leerproblemen en moeilijkheden in hun gedrag.
Het doen van wetenschappelijk naar deze late effecten is erg belangrijk. We weten daardoor steeds beter welke kinderen een groter risico lopen om late gevolgen te krijgen door de behandeling. We kunnen bijvoorbeeld beter inschatten welke kinderen risico lopen op tweede tumoren of het krijgen van gehoorschade door chemotherapie.
Omdat we dat steeds beter kunnen voorspellen, kunnen we het beter controleren en er eerder maatregelen tegen nemen. Daarnaast weten we ook beter wanneer de schade optreedt. Bij gehoorschade is het namelijk zo dat dit meestal al optreedt tijdens de behandeling. Door dit tijdens de behandeling te voorkomen, kan dit in de toekomst wellicht voorkomen worden.
Lees meer over de onderzoeken waar prof. dr. Marry aan werkt en lees welke resultaten zijn geboekt.
Onderzoek is belangrijk
Dit onderzoek is heel belangrijk want we weten nog lang niet alles. We zouden bijvoorbeeld graag willen weten of genetische aanleg van invloed is. Niet op het krijgen van kanker, maar op het krijgen van bijwerkingen en late effecten. Daar zijn aanwijzingen voor, aangezien kinderen die dezelfde behandeling krijgen verschillende bijwerkingen kunnen krijgen in verschillende mate. Het zou fantastisch zijn als genetisch factoren zouden kunnen helpen in het voorspellen van bijwerkingen op de lange termijn, zodat we betere controles kunnen doen, maatregelen kunnen nemen dit te voorkomen en daardoor late effecten zoveel mogelijk kunnen beperken.
Mooi nieuws!
Dankzij de steun van KiKa donateurs gaat een nieuw onderzoek van prof. Dr. Marry van den Heuvel van start. Samen met onderzoekers uit het Erasmus UMC en Radboudumc gaat ze onderzoek doen om te kijken of het DNA kan voorspellen of een patiënt gehoorschade gaat ontwikkelen tijdens de behandeling.