Voorkomen infecties bij kinderen met acute meyloïde leukemie
Kan antibioticum veilig toegepast worden om infecties te voorkomen bij kinderen met acute meyloïde leukemie? Dat is het vraagstuk waar onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum mee aan de slag gaan.
Over het onderzoek
Kinderen met acute myeloïde leukemie (AML) lopen, als gevolg van de intensieve behandeling, een hoog risico op ernstige infecties. Ongeveer 1 op de 3 kinderen met AML krijgen tijdens hun behandeling een bloedvergiftiging door besmetting met de VGS bacterie. Dit geeft een hoog risico op ernstige bijwerkingen en zelfs op overlijden.
Behandeling met het antibioticum teicoplanine kan bloedvergiftging bij deze kinderen voorkomen. Maar omdat de veiligheid en werkzaamheid van dit antibioticum nog niet goed is onderzocht bij deze kinderen en vanwege het risico op resistentie wordt dit nog niet standaard gebruikt.
In dit onderzoek zal onderzocht worden wat het effect is van de toedieningen van teicoplanine bij kinderen met AML. Aan deze studie kunnen kinderen met AML uit Nederland, België, Scandinavische landen en Spanje meedoen. Een loting bepaald of zij teicoplanine krijgen of de nu gebruikelijke zorg. Hopelijk kan deze studie eraan bijdragen dat infecties bij kinderen met AML voorkomen kunnen worden.
Onderzoeksnummer: 378
Centrum: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2021
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 600.183