De rol van het Ikaros gen wanneer behandeling niet werkt bij leukemiepatiënten
Bij 20% van de kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) keert de ziekte terug (recidief) omdat sommige leukemiecellen resistent zijn tegen medicijnen. Onderzoek naar DNA-afwijkingen in deze resistente cellen biedt inzicht in de oorzaken van deze resistentie
Over het onderzoek
In ongeveer 8% van alle patiënten met acute lymfatische leukemie zijn er in het stukje DNA dat voor het Ikaros-eiwit codeert, afwijkingen aanwezig. Binnen de groep van patiënten waarbij de ziekte na verloop van tijd is teruggekeerd, bedraagt dit percentage maar liefst 30%. Dit wijst erop dat een verlies van een goed functionerend Ikaros-eiwit verband houdt met het ontwikkelen ongevoeligheid voor de medicijnen en daardoor met een slecht verloop van de ziekte.
De resultaten
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat afwijkingen in het Ikaros-gen in leukemiecellen van groot belang zijn voor de overlevingskansen van kinderen met ALL. Kinderen met veranderingen in het Ikaros-gen hebben een sterk verhoogde kans om te overlijden aan een recidief. Mede dankzij dit onderzoek kan er nu op het moment van diagnose bepaald worden of patiënten een verandering in het Ikaros-gen hebben. Deze patiënten krijgen inmiddels een aangepaste (intensievere) behandeling volgens een landelijk SKION-protocol.
Verder blijkt uit dit onderzoek dat Ikaros invloed heeft op de gevoeligheid van leukemiecellen voor bepaalde vormen van chemotherapie, met name glucocorticoïden. Er bestaat nu meer duidelijkheid over waarom genetische veranderingen in het Ikaros-gen vaker voorkomen in bepaalde agressieve vormen van ALL. Door de rol van Ikaros in leukemiecellen verder te onderzoeken, kan deze patiënten in de toekomst een nog betere behandeling geboden worden.
Onderzoeksnummer: 55
Centrum: Amalia Kinderziekenhuis – Radboudumc Nijmegen
Startjaar: 2009
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 702.000