KiKa investeert miljoenen in negen veelbelovende kinderkankeronderzoeken

Persbericht

Amsterdam, 11 juli - Het verbeteren van immunotherapie voor kinderen met een hersentumor, celtherapie optimaliseren en een snellere diagnose voor kinderen met een solide tumor. Een greep uit de onderwerpen waar diverse onderzoeksgroepen de komende jaren mee aan de slag gaan. In totaal financiert Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) met meer dan 6 miljoen euro, negen nieuwe innovatieve onderzoeken die bijdragen aan KiKa’s missie: ieder kind kankervrij. De onderzoeken gaan later dit jaar van start. 

Purple paint brush
KiKa financiert nieuwe onderzoeken

Ieder kind kankervrij

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Momenteel overleeft 81% van de kinderen. KiKa wil dat ieder kind met kanker het redt. Daar is veel en kostbaar onderzoek voor nodig. “We staan voor een belangrijke uitdaging," zegt algemeen directeur Jakolien van Eijk. “De overlevingskans is gestegen naar 81%, maar de laatste stappen richting 100% genezing zijn het aller moeilijkst. We moedigen onderzoekers daarom ook steeds meer aan om met nieuwe en creatieve ideeën en onderzoeksvoorstellen te komen. Ik ben trots dat we weer baanbrekende studies mogelijk kunnen maken, zoals het ontwikkelen van nieuwe therapieën en het inzetten van technologieën die een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren. Onze donateurs, sporters en partners hebben hier een wezenlijke bijdrage aan geleverd. Ik ben dankbaar dat we weer op hun steun konden rekenen. Zo kunnen we samen belangrijke stappen zetten in de strijd tegen kinderkanker." 

Over de onderzoeken

In het Prinses Máxima Centrum starten meerdere onderzoeken: een onderzoeksgroep bestudeert agressieve hersentumoren bij kinderen door 'mini-hersenen' en -tumoren te kweken. Een andere groep ontwikkelt een algoritme voor een snellere diagnose van solide tumoren, binnen 24 uur in plaats van twee weken. En een derde onderzoeksgroep wil immunotherapie effectiever maken voor kinderen met hooggradige hersentumoren, door inzicht te krijgen in de cellen die de therapie onderdrukken. Daarnaast brengt een groep beter in kaart welke patiënten met een Wilms tumor een slechte prognose hebben, zodat de behandeling vanaf het begin kan worden aangepast. Ook werkt een groep aan het verbeteren van CAR-T-behandelingen en nieuwe methoden om medicijnen voor teruggekeerde acute myeloïde leukemie te testen. 

Het UMC Utrecht wil door laboratoriumcellen te bestuderen beter begrijpen hoe diffuse midline glioma ontstaat. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor deze dodelijke vorm van hersenkanker. 

Ook bij de Universiteit Leiden gaat een onderzoek van start. De onderzoeksgroep gaat onderzoeken hoe aanpassingen in chemobehandelingen de overlevingskans bij Ewing-sarcoom kunnen verbeteren. Het Radboudumc richt zich op het verbeteren van celtherapie voor acute myeloïde leukemie (AML) door Natural Killer-cellen aan te passen zodat deze de kankercellen nog beter herkennen en aanvallen. Met deze onderzoeken hoopt KiKa grote stappen te zetten in de strijd tegen kinderkanker. 

Overzicht onderzoeken juli

Klik hier om het overzicht met alle onderzoeken in te zien. Of ga naar onze database om de onderzoeken door te lezen.

Klik hier
Purple paint brush
17 oktober 2024

Twee miljoen euro voor kinderkankeronderzoek dankzij KiKa 

KiKa maakt twee miljoen euro vrij voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker

Lees meer
3 oktober 2024

Samen in korte broek voor KiKa: blote benen redden kinderlevens

KiKa Korte Broek gaat weer van start. Schrijf je in voor de coolste actie van het jaar.

Lees meer
2 oktober 2024

KiKa te zien in het programma Wens het met Taart

KiKa is op 3 oktober te zien in het YouTube-programma Wens het met Taart

Lees meer
30 september 2024

Deelnemers Mud Masters halen recordopbrengst op

Obstakels overwinnen en geld inzamelen voor KiKa. Bekijk hier hoeveel de deelnemers hebben opgehaald voor KiKa.

Lees meer
Purple paint brush

We willen je graag op de hoogte houden over wat er met jouw donatie gebeurt.

Meld je aanvoor de nieuwsbrief (opent in een nieuw venster)
Blote benen redden kinderlevensDoe mee aan KiKa Korte Broek