Miljoenensteun nodig voor veelbelovend internationaal kinderkankeronderzoek
Acht veelbelovende internationale onderzoeken naar kinderkanker staan klaar om te starten. Maar daarvoor is nog geld nodig. KiKa wil 3 miljoen euro ophalen om deze studies, binnen een internationaal samenwerkingsverband, mogelijk te maken.


Samen tegen kinderkanker
Kinderkanker is zeldzaam. Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker, waarvan 1 op de 5 het helaas niet overleeft. Dit moet anders.
Om versneld naar 100% genezing te kunnen is het belangrijk dat we meer gegevens hebben om onderzoek mee te doen. Daarom steunt KiKa internationaal onderzoek, waarbij onderzoekers uit verschillende landen hun krachten bundelen om sneller tot doorbraken te komen. KiKa wil dit najaar, in samenwerking met Europese partners, bijdragen aan maar liefst acht onderzoeken.
“Het zou gek zijn als we die internationale samenwerking niet opzoeken”, zegt Jakolien van Eijk (algemeen directeur van KiKa) trots en blij. “Door samen te werken kunnen we sneller stappen zetten in de strijd tegen kinderkanker. Of ontdekkingen nu in Nederland of in het buitenland worden gedaan, we grijpen alles aan wat ons dichter bij ons doel brengt. Maar hier is geld voor nodig. We rekenen ook nu op de steun van onze sporters, donateurs en achterban.”
Onderzoek met impact
De geselecteerde onderzoeken richten zich op het ontwikkelen van nieuwe en betere behandelingen voor verschillende vormen van kinderkanker, zoals leukemie, hersentumoren, uitgezaaide botkanker, lymfomen en neuroblastoom. Hierbij zijn onderzoekers werkzaam in 20 landen betrokken, waaronder onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.
Een paar voorbeelden van de veelbelovende projecten:
Immunotherapie tegen terugkerende leukemie
Acute lymfatische leukemie is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. Hoewel de overlevingskansen goed zijn, keert bij sommige kinderen de ziekte terug. Voor deze kinderen is de kans om beter te worden veel kleiner. Meer dan de helft overleeft het niet. Binnen dit project willen onderzoekers een vorm van immunotherapie bestuderen die daar mogelijk verandering in kan brengen.
Hoop voor kinderen met botkanker
Voor kinderen met uitgezaaide Ewing-sarcoom, een vorm van botkanker, zijn de overlevingskansen klein. Onderzoekers denken dat chemotherapie samen met een ander medicijn misschien beter werkt bij deze kinderen. Dat gaan ze in deze studie onderzoeken.
Andere onderzoeken richten zich op:
- Nieuwe manieren om agressieve hersentumoren te behandelen.
- Celtherapie ontwikkelen voor kinderen met moeilijk te behandelen leukemie.
- Op zoek naar een nieuwe behandeling voor kinderen met atypische teratoïde rhabdoïde tumoren.
- Immunotherapie testen bij een agressieve vorm van neuroblastoom.
- Bijwerkingen verminderen bij de behandeling van lymfomen.
- Nieuwe medicijnen om neuroblastoom te stoppen en de terugkeer te voorkomen.
Internationale slagkracht
De onderzoeken zijn geselecteerd via Fight Kids Cancer. Dit is een internationale samenwerking tussen stichtingen uit Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. KiKa is sinds 2023 aangesloten. Het doel: de genezingskans voor kinderen met kanker sneller verhogen door het gezamenlijk financieren van onderzoek.
Help jij mee?
Jij kan vandaag nog het verschil maken voor kinderen met kanker. De onderzoekers staan te popelen om te beginnen. Steun jij hun onderzoek?