Interview Marike Broekman Wetenschappelijke Raad KiKa

Sinds 1 februari 2024 is Prof. Dr. Mr. Marike Broekman de voorzitter van de Wetenschappelijke Raad (WR) van KiKa. Samen met negen andere WR-leden en met hulp van externe experts uit het binnen- en buitenland beoordeelt Broekman de onderzoeksvoorstellen die bij KiKa binnenkomen. Telkens weer doet ze dit vol overgave, met veel nieuwsgierigheid en met één doel: alles op alles zetten om een verschil te maken voor kinderen met kanker. 

Purple paint brush

Als neurochirurg opereert Broekman wekelijks (jong)volwassenen met hersentumoren. Daarnaast is ze hoogleraar translationele neuro-oncologie en doet ze onderzoek naar dezelfde vorm van kanker. Hierbij richt ze zich vooral op de link tussen het laboratorium en patiënten. “Ik houd me bezig met zo goed mogelijke zorg leveren voor patiënten met een hersentumor”, vertelt Broekman. “We moeten zorgen dat we het over een aantal jaar gewoon beter doen dan nu ”. Lachend voegt ze eraan toe: “Met mijn onderzoek probeer ik ervoor te zorgen dat ik overbodig word als neurochirurg”.  

Zo ver is het nu nog niet. Toch is Broekman positief gestemd. “Onderzoekers doen momenteel ongelooflijk veel goed werk. Er wordt nu veel geïnvesteerd in het verzamelen van véél data en we begrijpen tumoren steeds beter”, legt ze uit. “Hierdoor gaan we nog veel leren over verschillende vormen van kinderkanker. Langzaam maar zeker wordt er op verschillende manieren vooruitgang geboekt, die nodig is om uiteindelijk een verschil te maken”. 

Kanker is afschuwelijk, maar het is nog afschuwelijker als het kinderen treft

Broekman zet haar jarenlange ervaring als arts en onderzoeker in het laboratorium ook in als voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van KiKa. Ze hoeft niet lang na te denken over de vraag waarom ze haar expertise inzet voor KiKa. “De ziekte kanker is überhaupt natuurlijk afschuwelijk, maar het is nog afschuwelijker als het kinderen betreft en hun toekomst ontnomen wordt”. Broekman hoopt op deze manier iets te kunnen betekenen voor deze kinderen. 

Door een goede wetenschappelijke raad maakt elke euro die mensen ophalen voor KiKa meer impact

De WR van KiKa beoordeelt de onderzoeksvoorstellen die bij KiKa binnenkomen. In de WR zitten wetenschappers met jarenlange ervaring en expertise op allerlei gebieden. Hiermee zijn ze onmisbaar voor KiKa. “Door een goede WR in te zetten kun je borgen dat de onderzoeksvoorstellen die goedgekeurd worden zo'n hoog mogelijke kwaliteit hebben”, legt Broekman uit. “Daarmee wordt de impact van KiKa, dus van iedere euro die mensen ophalen voor KiKa, groter. Dat wil je!”. 

Haar takenpakket als voorzitter van de WR is divers: van honderden pagina's aan projectvoorstellen lezen en bedenken welke externe experts kunnen helpen met het beoordelen van de aanvragen tot de viermaandelijkse vergaderingen leiden. “Ik vind al deze taken hartstikke leuk en leer er zelf ook van. De sfeer tijdens de vergaderingen is daarnaast erg positief”, vertelt Broekman.    

KiKa is echt heel bijzonder, omdat er zo’n positieve sfeer heerst

Inmiddels zet Broekman zich al zeven jaar op vrijwillige basis in voor KiKa als WR-lid. “Iedere vergadering denk ik weer: wat is dit een positieve groep”, zegt ze. "Je kunt van ons werk namelijk ook moedeloos raken, want er gaan nog steeds kinderen dood aan kanker. Maar elke vergadering vinden we als WR weer positieve energie om creatief verder te denken en geven we tips om projecten nog beter te maken. Deze positiviteit zie ik ook terug in de voorstellen. Onderzoekers geven niet op”. 

We moeten bruggen bouwen tussen het laboratorium en de kliniek

Tijdens de jaarlijkse Midterm review van KiKa, welke afgelopen jaar plaatsvond in november en waar een deel van de lopende onderzoeken tussentijds geëvalueerd wordt, zag Broekman wat deze studies allemaal bereikt hadden. “Daar kan ik alleen maar positief over zijn. We zijn heel goed in het in kaart brengen van een tumor en zijn omgeving”. Toch zijn er ook uitdagingen. “Helaas resulteert dit nog te weinig in nieuwe behandelingen. Dat moet veranderen door een brug te bouwen tussen het laboratorium en de kliniek”, vertelt ze.  

“Bepaalde vormen van kanker zijn nog hartstikke moeilijk te genezen, dus daar moeten we op blijven inzetten”, benadrukt Broekman. “Maar ook de latere gevolgen van de behandeling moeten we beperken. Want de prijs die overlevenden moeten betalen is soms afschuwelijk”. 

Dankjulliewel

Ondanks de uitdagingen geeft haar werk voor KiKa Broekman veel energie. Aan de donateurs geeft ze graag nog iets mee: “Dankjulliewel voor iedereen die geeft op één manier. Of het nu is door het opzetten van een gekke actie, rondlopen in een korte broek of door toch net die ene euro te geven. Samen inspireren we heel veel mensen, doordringen we steeds meer mensen van het probleem van kanker bij kinderen en kunnen we als samenleving streven naar een toekomst waarin kinderkanker niet meer bestaat”.  

Prof. Dr. Mr. Marike Broekman zit sinds 2017 in de Wetenschappelijke Raad (WR) van KiKa. Afgelopen februari nam ze het stokje van voorzitter over van Prof. Dr. Anne May, die na ruim tien jaar de WR verliet. Als neurochirurg werkt Broekman in het Haaglanden Medisch Centrum en opereert ze volwassenen met een hersentumor. Daarnaast doet Broekman als hoogleraar translationele neuro-oncologie in het Leids Universitair Medisch Centrum met haar team onderzoek naar dezelfde ziekte. Op vrijwillige basis zet Broekman ook haar expertise en enthousiasme in om als voorzitter van de WR van KiKa een verschil te maken voor kinderen met kanker. Daarnaast doet ze veel voor de school van haar drie kinderen, loopt ze graag lange afstanden in haar vrije tijd en is ze actiefz lid van de Europese vereniging voor neurochirurgie zet ze zich in voor haar omgeving, zoals via een oud-leerlingenbestuur van haar oude middelbare school. 

 

 

Meer verhalen

Meer verhalen
Purple paint brush

Prof. René Medema aan het woord

Sinds 1 mei 2024 is prof. René Medema de Chief Scientific Officer (CSO) van het Prinses Máxima Centrum, waar hij als research director het onderzoeksbeleid uitzet.

Lees meer

Alleen genezen is niet genoeg

Prof. dr. Marry van den Heuvel is onderzoeker in het Prinses Máxima Centrum

Lees meer

Gezichten achter de Wetenschappelijke Raad KiKa

Professor Anne May en Dr. Marike Broekman zijn sinds begin dit jaar voorzitter en vicevoorzitter van de Wetenschappelijke Raad KiKa (WR KiKa)

Lees meer

Het verhaal van Fleur en Anne

Twee keer kanker in één gezin. De familie Hoffer vertelt over hun ervaring

Lees meer
Purple paint brush

We willen je graag op de hoogte houden over wat er met jouw donatie gebeurt.

Meld je aanvoor de nieuwsbrief (opent in een nieuw venster)