Oogfunctie bij hersentumorpatiënten
Hoe kan een verminderde oogfunctie bij hersentumorpatiënten het beste opgespoord worden? Met dit vraagstuk gaan onderzoekers aan de slag.


Over het onderzoek
Jaarlijks wordt er bij circa 120 kinderen in Nederland een hersentumor vastgesteld. Deze kinderen hebben een sterk verhoogd risico op een onomkeerbaar verminderd gezichtsvermogen. Deze afwijkingen kunnen al aanwezig zijn bij diagnose, maar kunnen ook tijdens de behandeling of nog later ontstaan. Momenteel is echter nog niet goed vastgelegd hoe de functie van de ogen bij deze patiënten het best getest en gevolgd kan worden. Het is erg belangrijk om een verminderde oogfunctie vroegtijdig en betrouwbaar vast te stellen. Dit maakt tijdige aanpassing van de behandeling en/of revaliderende ondersteuning mogelijk.
Het vervolg
In dit onderzoek zal in een grote groep kinderen met verschillende vormen van hersentumoren de oogfunctie bepaald worden. Hierbij wordt gekeken welke patiënten een verhoogd risico op oogafwijkingen hebben. Er wordt ook een nieuwe techniek getest waarmee oogafwijkingen in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord en vervolgens gevolgd.
Uiteindelijk zal deze studie inzicht geven voor welk hersentumor patiënten het belangrijk is het gezichtsvermogen te testen en hoe dit het best gedaan kan worden.
Het resultaat
Er zijn 170 kinderen met een hersentumor onderzocht. Bij meer dan driekwart van de kinderen waren bij de diagnose oogafwijkingen te meten. Opvallend was dat bij een meerderheid van de kinderen zonder oogklachten, toch oogafwijkingen werden vastgesteld. Dit benadrukt het belang van oogonderzoek bij diagnose van een hersentumor. Met de nieuwe techniek kunnen oogafwijkingen bij kinderen met specifieke vormen van hersentumoren worden gemeten. Vervolgonderzoek zal meer inzicht geven of deze techniek nut heeft voor alle kinderen met een hersentumor.
Onderzoeksnummer: 304
Centrum: UMC Utrecht
Startjaar: 2018
Looptijd: 4 jaar, 4 maanden
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 425.130