Meer inzicht in het ontstaan van T-ALL

Is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in de werking van het MEF2C kankergen? Dat is het vraagstuk waar onderzoekers mee aan de slag gaan in dit onderzoek. 

Purple paint brush

Over het onderzoek

T-cel acute lymfatische leukemie (T-ALL) is een vorm van bloedkanker. Op basis van specifieke DNA-afwijkingen zijn er verschillende subgroepen in T-ALL. Een van de subgroepen die in dit onderzoek wordt bestudeerd, heeft een activatie van een specifiek deel van het DNA (gen), dat MEF2C heet. Patiënten met deze vorm van T-ALL hebben vaak een zeer slechte behandelingsuitkomst.  

Het vervolg

In deze studie willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de werking van het MEF2C kankergen, en daarmee het ontstaan van deze specifieke vorm van T-ALL. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe en effectievere vormen van therapie in de toekomst. Inzicht in de werkingsmechanismen van kankergenen in T-ALL zal ook bijdragen tot het beter begrijpen van de werking van zulke kankergenen in andere vormen van leukemie bij kinderen en volwassenen. 

Het resultaat

Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende kanker bij kinderen. In deze studie hebben de onderzoekers ontrafeld hoe één soort T-cel leukemie (T-ALL) kan ontstaan. Ze hebben ontdekt dat bij sommige patiënten het eiwit MEF2C wordt gemaakt door de leukemiecellen. Dit eiwit wordt normaal uitgezet als een T-cel volwassen wordt. Vervolgens hebben de onderzoekers gekeken wat er gebeurt als dit eiwit aan blijft staan in T-cellen. Ze hebben gevonden dat MEF2C de gezonde ontwikkeling van T cellen kan blokkeren. Door MEF2C blijven de T cellen onvolwassen, en dit kan bijdragen aan het ontstaan van T-cel leukemie. Bovendien hebben de onderzoekers ontdekt dat MEF2C ook zorgt dat de leukemiecellen in het laboratorium minder snel doodgaan, en minder gevoelig zijn voor steroïden – een erg belangrijk medicijn bij de behandeling van T-ALL. 

Tot slot hebben de onderzoekers gezocht naar stofjes die MEF2C konden blokkeren. Ze hebben daarbij een aantal stofjes gevonden die – in het laboratorium - het effect van MEF2C gedeeltelijk ongedaan konden maken, waardoor cellen weer gevoeliger werden voor steroïden. Deze kennis kan worden gebruikt om verder te onderzoeken of dit ook werkt op leukemiecellen van patiënten. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot de ontdekking van nieuwe behandelopties voor leukemiepatiënten waarbij de leukemiecellen veel MEF2C maken. 

Centrum: Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie 
Looptijd: 4 jaar, 5 maanden 
Bijdrage KiKa: € 650.015 

Meer onderzoeken

Meer onderzoeken
Purple paint brush

Aanpakken therapie ongevoelige leukemie

Lees meer over het onderzoek naar nieuwe medicijnen voor ALL.

Lees meer

De rol van het Ikaros gen wanneer behandeling niet werkt bij leukemiepatiënten

"Lees over ons onderzoek naar het Ikaros-gen en de relatie met therapieresistentie in acute lymfatische leukemie

Lees meer

DNA afwijkingen bij kinderen met T-cel acute lymfatische leukemie

Lees meer over het onderzoek naar een betere behandeling van T-ALL.

Lees meer

Behandeling leukemie bij kinderen met het syndroom van Down

Lees meer over het onderzoek naar leukemie bij kinderen met het Downsyndroom.

Lees meer
Purple paint brush

We willen je graag op de hoogte houden over wat er met jouw donatie gebeurt.

Meld je aanvoor de nieuwsbrief (opent in een nieuw venster)