Hoe worden verschillende typen leukemie veroorzaakt?
Hoe worden verschillende typen leukemie veroorzaakt? Dat is het vraagstuk waar onderzoekers in dit onderzoek mee aan de slag gaan.


Over het onderzoek
Veel kinderen met leukemie hebben een mutatie in een specifiek stuk van het DNA, het gen genaamd MLL. Dit gen wordt dan gekoppeld aan een ander stuk DNA, zoals het gen AF4 of het gen AF9, en produceert dan het MLL-AF4 of MLL-AF9 fusie-eiwit. De MLL-AF9 mutatie wordt meestal gezien bij acute myeloïde leukemie (AML), terwijl MLL-AF4 wordt gezien in acute lymfatische leukemie (ALL). Omdat AF4 en AF9 gewoonlijk samenwerken, is het een raadsel waarom deze twee mutaties verschillende typen leukemie veroorzaken.
Het vervolg
In dit onderzoek wordt bekeken welke andere eiwitten in de cel zich binden aan en samenwerken met MLL-AF4 of MLL-AF9. De verschillende eiwitten die worden gevonden, zullen vervolgens door de onderzoekers in een vervolgproject verder bestudeerd worden om te achterhalen hoe deze eiwitten de cellen richting AML of ALL sturen. Vroeger moesten voor deze studies zoveel cellen gebruikt worden, dat men dit onderzoek niet in bloedcellen kon uitvoeren. De onderzoeker gebruikt een nieuwere onderzoeksmethode, waarvoor minder cellen nodig zijn en waarmee deze eiwitten dus wel in bloedcellen in het laboratorium bestudeerd kunnen worden.
Het resultaat
Tijdens dit project zijn verschillende methodes getest om te onderzoeken welke eiwitten zich binden aan MLL-AF4 en MLL-AF9. Omdat een eiwit zijn functie uitvoert door middel van interacties met andere eiwitten, is het bestuderen van die bindingen zeer belangrijk voor de ontwikkeling van medicijnen. De onderzoekers hebben met een nieuwe methode twee eiwitten gevonden die binden aan MLL-AF9. De methode zal nu ook toegepast gaan worden voor het bestuderen van andere eiwitten die met kanker in verband gebracht worden.
Centrum: Radboudumc
Looptijd: 2 jaar
Bijdrage KiKa: € 124.856