Ernstige ontstekingsreacties bij kinderen met kanker
Kan een medicijn de overlevingskans verbeteren?
Kinderen met kanker ondergaan intensieve behandelingen. Hierdoor zijn ze extra kwetsbaar voor infecties. Dit kan levensbedreigend zijn. Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum onderzoeken of een bepaald medicijn de overlevingskansen van deze kinderen met ernstige infecties kan verbeteren.
![Purple paint brush](/_next/image?url=%2Fshapes%2Fpurple-paint-brush.png&w=1536&q=75)
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcontent.kika.dove.ef2.builders%2Fuploads%2Fresearch_a23d54ad2c.jpg&w=1536&q=75)
Infecties: ernstige complicaties van de behandeling
Kinderen met kanker ondergaan intensieve behandelingen. En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen sommigen van hen daarbij een infectie. Dit heeft dramatische gevolgen: 4 op de 10 kinderen die door een zeer ernstige infectie, sepsis, op de intensive care belanden, overleeft het niet. Momenteel krijgen deze kinderen dezelfde behandeling, waaronder antibiotica, bloeddrukondersteuning en beademing.
Onlangs ontdekten wetenschappers dat sepsispatiënten in verschillende subgroepen kunnen worden ingedeeld, afhankelijk van hoe hun immuunsysteem reageert op de infectie. Patiënten met veel ontstekingsstoffen bleken het grootste risico op overlijden te hebben. Deze inzichten kunnen artsen in de toekomst mogelijk helpen om behandelingen aan te passen aan de individuele patiënt. Voordat dit mogelijk is, proberen onderzoekers eerst beter te begrijpen welke processen in het lichaam extreme ontstekingsreacties veroorzaken bij kinderen met kanker én sepsis.
Over het onderzoek
Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie vermoeden dat bepaalde ontstekingsstoffen in het lichaam, zoals IL-1β-cytokine, een belangrijke rol spelen bij ernstige ontstekingsreacties bij kinderen met kanker. Daarom onderzoeken ze of het toevoegen van het medicijn anakinra (welke IL-1β-cytokine remt) direct na opname op de intensive care aan de standaardbehandeling de overlevingskansen kan verbeteren van deze kinderen. Door bloed- en andere monsters te bestuderen willen de onderzoekers begrijpen hoe het immuunsysteem op de ernstige ontstekingsreactie reageert. Dit kan helpen om nieuwe behandelingen te ontwikkelen en de overleving van kinderen met kanker én sepsis te verbeteren.
Centrum: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2025
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 892.694,00
Onderzoeksnummer: 532
Projectleiders: Dr. Bianca Goemans, Dr. Roelie Wösten-van Asperen en Dr. Bas Vastert