Betere behandelingen voor kinderen met leukemie
Doelgerichter en met minder bijwerkingen
Acute lymfatische leukemie, bloedkanker, is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. Hoewel de genezingskans hoog is, keert bij sommige kinderen de ziekte vaak terug. Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie gaan daarom op zoek naar betere en doelgerichtere behandelingen voor deze kinderen.
![Purple paint brush](/_next/image?url=%2Fshapes%2Fpurple-paint-brush.png&w=1536&q=75)
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcontent.kika.dove.ef2.builders%2Fuploads%2Fi_Stock_1446389002_2cc8fa92a7.jpg&w=1536&q=75)
Verschillende vormen van bloedkanker
Ongeveer 125 kinderen krijgen jaarlijks in Nederland acute lymfatische leukemie (ALL), een vorm van bloedkanker. Hiermee is het de meest voorkomende vorm van kinderkanker.
DNA zit in alle cellen van het lichaam. Het is als een dikke gebruikershandleiding met instructies over hoe ons lichaam werkt. Bij ALL is het DNA van sommige cellen in het lichaam veranderd. Dit betekent bijvoorbeeld dat er in de handleiding een pagina ontbreekt of dat er een pagina niet leesbaar is door een koffievlek. Dit zorgt voor problemen.
Er zijn verschillende vormen van ALL, afhankelijk van hoe het DNA veranderd is. Een voorbeeld hiervan is het omwisselen van twee pagina's in de handleiding. Hierdoor smelten twee verschillende stukjes van het DNA samen. Dit wordt ook wel een fusiegen genoemd.
Bij patiënten met ALL en bepaalde fusiegenen keert de ziekte vaak terug. Daarnaast ervaren ze veel bijwerkingen van de behandeling. Onderzoekers gaan daarom in dit onderzoek op zoek naar betere en doelgerichtere behandelingen voor deze kinderen.
Over het onderzoek
De onderzoekers ontdekten eerder dat specifieke veranderingen in ALL-cellen bepalen hoe goed behandelingen met bepaalde medicijnen (zoals kinaseremmers) en immunotherapie werken. Eén van zo'n verandering is het ontbreken van één bepaalde regelaar (IKZF1).
In dit onderzoek bekijken de onderzoekers de nadelige effecten van het ontbreken van deze regulaar op de werking van kinaseremmers en immunotherapie bij patiënten met ALL en bepaalde fusiegenen. Ze onderzoeken ook hoe ze dit kunnen verbeteren. Dit helpt uiteindelijk bij het maken van betere en gerichtere behandelingen, met minder bijwerkingen, voor patiënten met bepaalde vormen van bloedkanker.
Centrum: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2025
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: n.t.b.
Onderzoeksnummer: 505
Projectleiders: Dr. Judith Boer en Prof. dr. Monique Den Boer