Wereld Kinderkankerdag: Aandacht voor de verborgen impact van kinderkanker
Op zaterdag 15 februari is het Wereld Kinderkankerdag. Een dag waarop we stil staan bij de impact van kinderkanker op gezinnen, en dit jaar specifiek op de vaak vergeten groep: broertjes en zusjes van kinderen met kanker. Deze kinderen – ook wel glazen kinderen genoemd – krijgen vaak te maken met verlatingsangst, trauma's en andere problemen.
![Purple paint brush](/_next/image?url=%2Fshapes%2Fpurple-paint-brush.png&w=1536&q=75)
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcontent.kika.dove.ef2.builders%2Fuploads%2F2025_KIKA_GLAZENKINDCAMP_BRAM_DEF_FOTO_4_Erik_Smits_6354903f55.jpg&w=1536&q=75)
In Nederland krijgen jaarlijks bijna 600 kinderen de diagnose kanker. Een diagnose die bij gezinnen vaak voor veel verdriet, onzekerheid en angst zorgt. Terwijl de zorg en aandacht begrijpelijkerwijs naar het zieke kind gaat blijven broertjes en zusjes vaak onzichtbaar. Met de nieuwe campagne “Onzichtbaar, maar niet ongezien” biedt KiKa een podium aan deze kinderen om hun verhalen te delen. De campagne belicht de vaak onzichtbare gevolgen van kinderkanker voor het hele gezin.
“Als je kind ziek is, draait alles natuurlijk om beter worden", zegt Jakolien van Eijk – algemeen directeur bij KiKa. “Maar we moeten niet vergeten dat kanker een enorme impact heeft op het hele gezin. Broertjes en zusjes worstelen vaak in stilte met angst, verdriet en eenzaamheid. Met deze campagne willen we die impact zichtbaar maken en aandacht vragen voor hun verhaal.”
De campagne wordt ondersteund door persoonlijke verhalen van kinderen zoals Senn (15): “Ik probeer de vrolijke clown te zijn om mijn ouders niet nog meer zorgen te geven. Maar ik voelde me vaak alleen.” Ryan (17) voegt hieraan toe: “Ik hield alles voor mezelf, zelfs op school wist niemand van de ziekte van mijn broertje. Ik wilde niemand belasten.”
De campagne is een samenwerking met fotograaf Erik Smits.
Snellere diagnose, hogere overlevingskans
KiKa zet zich dagelijks in om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek dat bijdraagt aan betere behandelingen en kwaliteit van zorg, minder pijn tijdens behandelingen, meer kans op genezing en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten, ook na behandeling. Om ons doel te bereiken, organiseren we door heel Nederland acties, sportieve evenementen en fondsenwervingscampagnes. Daarnaast geven we voorlichting om bewustwording te creëren over kinderkanker.
Een greep uit de onderzoeken :
Het merendeel van de survivors krijgen te maken met de gevolgen van kanker en de behandeling op latere leeftijd. Zo vonden toponderzoekers dat bepaalde vormen van chemotherapie de kans op borstkanker verhoogt bij vrouwen en mannen. Dit is belangrijke informatie om de richtlijnen voor de zorg van overlevenden van kinderkanker te verbeteren.
Een veel belovende nieuwe behandelvorm voor kinderkanker is immunotherapie. Hierbij wordt het eigen immuunsysteem ingezet om de kankercellen te vernietigingen. Sommige kinderen met bloedkanker zijn hierdoor al succesvol behandeld. Verschillende onderzoeksgroepen bestuderen momenteel de mogelijkheden om immunotherapie te gebruiken voor andere vormen van kinderkanker, zoals neuroblastoom.
Cijfers die raken:
- Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker.
- 1 op de 5 kinderen overleeft de ziekte niet
- Elke drie dagen sterft één kind aan kanker. Dat aantal is onacceptabel hoog.
- Driekwart van de kinderen met kanker krijgen te maken met late gevolgen door hun (kanker)behandeling.
- Twee op de drie broers en zussen krijgen – vaak tijdelijk – te maken met posttraumatische stresssymptomen, zoals angst en stress.