Wereld Kinderkankerdag: KiKa investeert miljoenen in baanbrekend onderzoek

Amsterdam 15 februari 2024 - KiKa investeert 4.2 miljoen euro in nieuw wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dat maakt de stichting bekend op Wereld Kinderkankerdag. Deze financiering maakt zeven nieuwe onderzoeken mogelijk. De onderzoekers gaan zich buigen over vraagstukken als hoe ontstaat kanker bij kinderen en is een nieuwe behandeling mogelijk voor kinderen met neuroblastoom? Alle onderzoeken gaan dit jaar van start.  

Over kinderkanker

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Momenteel overleeft 81% van die kinderen. Dit betekent dat elke drie dagen een kind overlijdt aan de gevolgen van kanker. Daarnaast betekent kankervrij niet altijd klachtenvrij. Het merendeel van de survivors (3 op de 4) krijgt te maken met de gevolgen van kanker. 

Jakolien van Eijk, directeur van KiKa zegt: “De onderzoeken die dankzij onze donateurs van start mogen, gaan meer kennis opleveren over het ontstaan van kinderkanker. En dat is heel belangrijk om behandelingen te kunnen verbeteren. Betere behandelingen zorgen niet alleen voor verdere verhoging van de overlevingskans, maar ook voor betere kwaliteit van leven voor deze kinderen. En daar zetten we ons iedere dag voor in, niet alleen op Wereld Kinderkankerdag." 

De onderzoeken zijn beoordeeld door de Wetenschappelijke Raad KiKa. Dit is een onafhankelijke groep van gerenommeerde onderzoekers op het gebied van kanker. Samen met externe experts uit binnen- en buitenland beoordeelt de WR KiKa de onderzoeksvoorstellen die bij KiKa binnenkomen. Hierbij kijken ze naar de kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor kinderkankerpatiënten. Op basis van het advies van de WR KiKa wordt een projectaanvraag goedgekeurd of afgekeurd door de directie van KiKa.   

Een greep uit de onderzoeksvoorstellen: 

Het ontstaan van kinderkanker in kaart brengen 

Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht willen door middel van een nieuwe studie meer leren over het ontstaan van synoviaal sarcoom. Dit is een zeldzame vorm van kanker die vaak in het been zit. De overlevingskans is over het algemeen goed, tenzij de ziekte terugkeert. Door de intensieve behandeling hebben de kinderen ook veel kans op late effecten. Daarom is het heel belangrijk om nieuwe, minder schadelijke behandelingen te ontwikkelen. Door meer inzichten krijgen over het ontstaan van de ziekte, hopen de onderzoekers nieuwe behandelmogelijkheden te kunnen vinden. 

Verhoogt werkgerelateerde blootstelling de kans op kinderkanker? 

Roken, luchtvervuiling, straling of chemische stoffen. Het zijn allemaal factoren die invloed de kans op kanker kunnen vergroten. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat bepaalde beroepen een verhoogd risico op kanker lopen. Bijvoorbeeld omdat mensen met deze beroepen worden blootgesteld aan bepaalde chemische stoffen. Er zijn nu ook aanwijzingen dat dit invloed kan hebben op een ongeboren kind. De onderzoekers gaan data analyseren uit Denemarken van miljoenen mensen om te zien of de blootstelling van aanstaande ouders op het werk verband houdt met het risico op kanker bij hun kinderen. Het onderzoek is cruciaal, omdat het in de toekomst kan helpen om kanker bij kinderen te voorkomen.  

Immunotherapie voor kinderen met neuroblastoom 

Kinderen met hoog-risico neuroblastoom hebben een slechte overlevingskans, zelfs na intensieve behandelingen. Na 5 jaar is minder dan de helft nog in leven. Daarom zijn nieuwe behandelingen hard nodig. In dit onderzoek gaan de wetenschappers kijken of een vorm van immunotherapie kan werken voor deze kinderen. Het gaat om de TIL-therapie, waarbij afweercellen van de patiënt buiten het lichaam worden gestimuleerd en geactiveerd om de tumoren in het lichaam aan te vallen.  

Deze behandeling blijkt al effectief bij volwassenen met melanomen. De onderzoekers willen deze therapie verder ontwikkelen voor de behandeling van neuroblastomen. Als deze resultaten positief zijn willen ze op korte termijn een klinische studie starten om patiënten met terugkerende of moeilijk behandelbare neuroblastoom te behandelen met deze therapie.  

Eiwit uitschakelen als mogelijke nieuwe behandeling voor acute myeloide leukemie.  

Onderzoekers van Radboudumc gaan onderzoek doen naar een vorm van acute myeloide leukemie (AML) die vooral bij baby’s voorkomt. In deze specifieke vorm is het eiwit genaamd HMX3 geactiveerd. Dit eiwit blijkt belangrijk voor de overleving van kankercellen en is niet actief in gezonde bloedcellen. De onderzoekers willen beter begrijpen waarom dit eiwit zo belangrijk is voor de kankercel. Met deze kennis kunnen ze mogelijk nieuwe therapieën ontwikkelen die specifiek leukemiecellen kunnen uitschakelen. Ze gaan van bijna 6.000 bestaande medicijnen onderzoeken of deze de eiwitten kunnen uitschakelen en daarmee specifiek de kankercellen kunnen doden.  

Overige onderzoeken zijn 

  • De rol van mirco-eiwitten bij botkanker (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) 
  • Gehoorschade door chemotherapie tegengaan (Erasmus UMC, Radboudumc, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) 
  • Nieuwe strategie voor behandeling kinderkanker (Nederlands Kanker Instituut) 

Meer nieuws

Meer artikelen
Purple paint brush
15 maart 2024

Inschrijving Dam tot Damloop voor KiKa geopend

Hardlopen van Amsterdam naar Zaandam voor KiKa. Schrijf je nu in.

Lees meer
6 maart 2024

47 miljoen euro voor internationaal kinderkankeronderzoek

KiKa investeert recordbedrag in internationale onderzoeken

Lees meer
21 februari 2024

KiKa finalist Ster Gouden Loeki

KiKa is één van de tien finalisten van de Ster Gouden Loeki. Breng je stem uit en help mee.

Lees meer
20 februari 2024

Bak in maart mee voor KiKa

De hele maand maart bakken we voor KiKa. Kijk hier hoe jij kan bijdragen.

Lees meer
Purple paint brush