Het verhaal van Patrick
"Als vrijwilliger van KiKa kan ik nog meer betekenen voor kinderen met kanker."
Patrick (60) zet zich met veel passie in voor KiKa. Na alles wat hij heeft meegemaakt wil hij iets betekenen voor kinderen met kanker. Daarom komt hij in actie tijdens de Nijmeegse 4Daagse en is hij sinds kort vrijwilliger bij KiKa. Lees zijn indrukwekkende verhaal.


Op dit moment is Patrick volop in training voor de Nijmeegse 4Daagse voor KiKa. Een uitdaging waarmee hij zoveel mogelijk geld hoopt op te halen voor onderzoek naar kinderkanker. “De komende tijd staat in het teken van veel kilometers maken. Dat is echt nog nodig. Vier dagen 40 kilometer wandelen is best wel zwaar. Maar als ik ergens voor ga, ga ik er vol voor”, vertelt Patrick. Naast het trainen benadert hij zijn hele netwerk om zo veel mogelijk geld op te halen met zijn actie. “Op deze manier kan ik mijn steentje bijdragen aan de missie van KiKa. Dat doe ik sinds kort niet alleen als actievoerder maar ook als vrijwilliger.”.
Actievoerder en vrijwilliger
Als Patrick noodgedwongen moet stoppen met werken, besluit hij zijn vrije tijd in te zetten voor KiKa. “Als vrijwilliger van KiKa kan ik nog meer betekenen voor kinderen met kanker. Het geeft me energie.” Inmiddels is hij twee maanden actief. “Het is fantastisch. Ik heb al veel acties bezocht en kijk er naar uit nog vaker op pad te gaan. Het is bijzonder dat mensen zo veel geld ophalen. En dat ik dat in ontvangst mag nemen namens KiKa.”
Aan zijn eerste actie denkt hij nog vaak. “Ik mocht met een meisje van 7 jaar oud mee naar de kapper. Ze ging haar haren doneren voor KiKa. Van een lange start naar een boblijn. Echt heel stoer. Na afloop overhandigde ze de cheque. Die hangt nu bij mij thuis aan de muur!”

De motivatie van Patrick
KiKa ligt Patrick aan het hart. Ruim 20 jaar geleden krijgt zijn dochter Daphne (toen 7) de diagnose rhabdomyosarcoom. Dit is een weke delen tumor. Het zit in haar kuit. Patrick herinnert zich de zware tijd waarin ze veel in het ziekenhuis waren goed. “Je ziet veel verdrietige ouders omdat hun kind ernstig ziek is”, vertelt hij. “Veel kinderen uit die tijd zijn overleden. Je kan je niet voorstellen dat je dit overkomt als ouder. Echt verschrikkelijk.” Daphne wordt intensief behandeld. De artsen zetten alles op alles. En na drie jaar is ze klaar. “Dat was een enorme opluchting. Ik ben nog iedere dag dankbaar.”
Het gezin hoopt het leven weer op te pakken. Maar dan blijkt Patrick opeens zelf ziek te zijn. Hij heeft darmkanker. “Dat was heel verdrietig. We zaten in een zware tijd. Mijn toenmalige partner bleek MS te hebben, Daphne was net klaar met haar behandeling en nu kwam dit er bovenop.” Drie dagen na zijn diagnose krijgt Patrick een herseninfarct. Ineens staat Patrick aan de andere kant. Na net alles meegemaakt te hebben met Daphne. “Gelukkig kon de kanker met een operatie goed behandeld worden. De revalidatie van het infarct nam vooral veel tijd in beslag”, blikt Patrick terug.
“Ik ben beter maar merk de gevolgen. Het is inmiddels vijftien jaar geleden maar ik begin steeds meer restverschijnselen te krijgen. Ik maakte fouten op werk ook al doe ik al 40 jaar hetzelfde. Ik werd daar heel onzeker van. Werken ging daarom niet meer.”
Patrick heeft altijd met veel plezier gewerkt. “Het is jammer dat het niet meer ging. Maar ik heb een fijne, nieuwe invulling gevonden.” Patrick haalt veel energie uit zijn vrijwilligerswerk. “Ik hoop nog heel veel bijzondere acties te mogen bezoeken!”
KiKa is ontzettend dankbaar voor betrokken vrijwilligers en actievoerders zoals Patrick. Dankzij hun inzet wordt meer onderzoek naar kinderkanker mogelijk en komen we sneller dichterbij 100% genezing van kinderkanker.