Het verhaal van Lucy
Lucy is pas 7 jaar oud als ze hoort dat ze leukemie heeft. Haar wereld staat op zijn kop, en dat geldt ook voor haar hele gezin. Ze voelt zich moe, heeft plekjes op haar been en is vaak ziek. De huisarts maakt zich geen zorgen. "Of we toch wel even bloed willen prikken," zegt moeder Jorinde. Dan volgt de uitslag: Lucy heeft acute lymfatische leukemie. Dezelfde middag nog gaat het gezin naar het Prinses Máxima Centrum.
Hoop en houvast
Het telefoontje van de arts staat Jorinde nog goed bij. "Ik moest Lucy vertellen dat ze naar het ziekenhuis moet. Ze vroeg mij: 'Mam, ga ik dood?' Daar kon ik niet op antwoorden. Ik wist het antwoord namelijk niet."
Gelukkig stellen de artsen Jorinde diezelfde avond nog gerust. "Lucy's vorm van kanker is goed te behandelen. We gaan er alles aan doen om je dochter beter te maken," blikt Jorinde terug. "Die woorden hebben mij de hele behandeling veel hoop gegeven."
De behandeling is een intensief traject van twee jaar. "Het behandelprotocol lag er vanaf dag één. Dat gaf ons houvast. Dit is helaas niet voor alle gezinnen die met kinderkanker te maken krijgen zo. Daarom is het heel belangrijk dat er meer onderzoek komt, zodat behandelingen voor alle kinderen verbeteren."
Ze was zichzelf niet...
Lucy is positief maar de behandeling valt haar zwaar. Door de medicatie reageert ze onvoorspelbaar en soms zelfs agressief. "Op een gegeven moment was haar zusje zelfs bang voor haar. Gelukkig kwam de oude Lucy na een paar maanden weer terug. Toen kon ze weer genieten van kleine dingen en had ze weer plezier."
"Je komt in een achtbaan terecht," vervolgt Jorinde. "We hebben vanaf het begin ons best gedaan om als gezin door te gaan. Dat vonden we belangrijk voor Lucy, maar zeker ook voor onze andere twee kinderen, Thomas en Nora. Zij gingen de dag na haar diagnose gewoon naar school, voetbal en zwemles." Gelukkig voelt Lucy zich snel weer goed genoeg om ook naar school te gaan tijdens haar behandeling. "Haar lieve juf en klas hebben haar goed geholpen. Ze voelt zich daar fijn. Het deed haar veel om op momenten dat ze zich beter voelde weer even gewoon Lucy te kunnen zijn."
Ik wil gewoon beter worden
Jorinde is enorm trots op haar dochter, die op een gegeven moment heeft besloten dat ze gewoon beter wilde worden. "Alles wat daarvoor nodig was heeft ze gedaan. Dat doorzettingsvermogen heeft mij als moeder veel vertrouwen gegeven. Bij ieder zwaar moment bleef Lucy positief. Kinderen kunnen wat dat betreft zo anders naar situaties kijken dan volwassenen", zegt Jorinde.
Op 11 september 2023 krijgt Lucy na twee jaar behandeling de bloemenkraal en is ze 'survivor'. Een mooi moment voor het gezin dat wordt gevierd tijdens haar 10e verjaardag.
De toekomst
Ondanks dat Lucy beter is, merkt ze nog dagelijks de gevolgen van haar behandeling. Door complicaties heeft ze een vernauwing van haar luchtpijp en slikt ze nog dagelijks medicatie. "Ik heb vertrouwen dat het goed komt in de toekomst. We focussen op positieve dingen. Er staan bijvoorbeeld leuke evenementen op de planning." Samen met de hele familie doen ze mee aan Mud Masters voor KiKa.
"Tijdens de behandeling voel je je machteloos. Je wil iets voor haar doen, maar dat kan niet altijd. Daarom halen we geld op voor KiKa tijdens Mud Masters. Tijdens de behandeling hebben we ook al een keer meegedaan. Lucy was toen nog te ziek om zelf deel te nemen. Samen met oma stond ze langs de kant. Nu ze beter is en het goed met haar gaat, is het tijd om ook zélf mee te doen."
Lucy vult haar moeder aan: "Omdat ik zelf kanker heb gehad, vind ik het belangrijk dat de behandelingen voor kinderen met kanker beter worden en dat ieder kind geneest van kinderkanker. Daarom doe ik mee met Mud Masters voor KiKa."