Aanpakken therapie-ongevoelige neuroblastoom

Neuroblastoom is een agressieve kindertumor. Meestal kunnen neuroblastomen na diagnose goed bestreden worden met chemotherapie en bij de meeste patiënten verdwijnt de tumor dan helemaal. Toch komt bij 60% van deze kinderen de tumor na enkele jaren weer terug. De tumor reageert dan niet meer op chemotherapie en de patiënten overlijden uiteindelijk. Daarom is een nieuw medicijn hard nodig. 

Purple paint brush

Dit project is inmiddels afgerond. De onderzoekers hebben een nieuw type neuroblastoomcel gevonden. Dit helpt nieuwe geneesmiddelen voor therapie-ongevoelige neuroblastomen ontwikkelen en vinden.  

Over het onderzoek

Waarom de neuroblastomen terugkeren en ze vervolgens niet op therapie reageren was lange tijd een raadsel. Binnen dit project, dat deel uitmaakt van een langlopend project op het AMC, is hier uitgebreid onderzoek gedaan. De onderzoekers ontdekten dat neuroblastomen twee soorten tumorcellen bevatten. Het ene type is al lang bekend. Het andere type is nieuw en bleek totaal andere eigenschappen te hebben en ongevoelig te zijn voor chemotherapie. 

Verder werd gevonden dat de twee soorten tumorcellen in elkaar te kunnen overgaan, alsof ze een ander jasje aantrekken. Het lijkt dus belangrijk om manieren te vinden om beide soorten tumorcellen te doden. Hopelijk kunnen dan echt alle tumorcellen verdwijnen uit de patiënt, waardoor deze niet meer kan terugkeren. In dit project zijn ook al nieuwe geneesmiddelen gevonden die het nieuwe type tumorcel doden en er wordt nu getest of deze geschikt zijn om terugkeer van tumoren te voorkomen. 
 
Onderzoek: 173 
Centrum: Emma Kinderziekenhuis – AMC Amsterdam 
Startjaar: 2014 
Looptijd: 2 jaar 
Bijdrage KiKa: € 839.676