Immunotherapie voor neuroblastoom

Is TIL immunotherapie een optie voor behandeling kinderen met neuroblastoom?

Purple paint brush

Slechte overlevingskans

Kinderen met hoog-risico neuroblastoom hebben een zeer slechte overlevingskans. Na 5 jaar is minder dan de helft van de patiënten nog in leven, ondanks een zeer zwaar behandelingstraject dat verschillende vormen van kankertherapieën combineert. Nieuwe therapieën zijn dus hoognodig.

 

Afweging TIL immunotherapie

Een nieuwe, veelbelovende vorm van therapie voor verschillende vormen van kanker is immunotherapie. Bij immunotherapie wordt het eigen afweersysteem gebruikt om kankercellen te vernietigen. In dit project gaan de onderzoekers kijken of de zogenaamde “TIL” immunotherapie een optie is voor de behandeling van neuroblastoom. Deze therapie is al enorm effectief gebleken bij andere soorten kanker. TILs zijn eigen afweercellen van een patiënt die de tumor binnendringen en deze proberen op te ruimen. Maar vaak slaagt de tumor erin de cellen te blokkeren waardoor het de TILs niet lukt om de tumor op te ruimen. Bij TIL therapie worden TILs van een patiënt uit een stukje tumor gehaald, en vervolgens buiten het lichaam van de patiënt vermenigvuldigd en geactiveerd. Het resultaat is een grote hoeveelheid TILs die wél in staat zijn om de tumor op te ruimen.

 

Werkwijze onderzoek

Om te kijken of deze TIL-therapie ook een optie is voor kinderen met neuroblastoom gaan de onderzoekers in dit project eerst de TILs van neuroblastoom patiënten bekijken. Vervolgens gaan ze onderzoeken of ze de TILs uit de tumor kunnen halen en buiten de patiënt kunnen vermenigvuldigen. En uiteindelijk willen ze checken of de TILs in een laboratoriumproef in staat zijn neuroblastoomcellen te herkennen en deze op te ruimen. Bij positieve resultaten willen de onderzoekers zo snel mogelijk een klinische studie starten om patiënten met moeilijk behandelbare neuroblastoom te behandelen met TIL therapie.

Resultaat

De onderzoekers hebben belangrijke inzichten gekregen in de soorten TILs in neuroblastoom en hun werking. Ze hebben onder andere geleerd hoe ze de functie van de cellen kunnen verbeteren door specifieke remmende signalen uit de tumor te blokkeren. Ze vonden dat ze voldoende TIL voor een ‘TIL therapie’ kunnen maken door ze uit de tumor te halen en buiten de patiënt te vermenigvuldigen, mits ze voldoende tumormateriaal hebben om de TILs uit te halen. Ook konden de vermenigvuldigde TILs in ongeveer de helft van de patiënten de tumor herkennen, wat een veelbelovend resultaat is. Een bijzondere en belangrijke bevinding was dat een speciale subgroep van TILs, genaamd γδ T cellen, bijzonder actief is in neuroblastoom. Deze cellen konden de onderzoekers bovendien verrassend goed vermenigvuldigen buiten de patiënt, en zij herkenden in een petrischaaltje de tumoren en konden deze opruimen. Deze bevinding is nieuw en belangrijk, omdat γδ T cellen tot nu toe nog niet bekend waren als hoofdrolspelers in de afweer tegen neuroblastoom en kinderkankers in het algemeen. De onderzoekers zijn daarom van plan om het onderzoek naar γδ T cellen voort te zetten, om manieren te vinden waarmee ze ze nog beter kunnen activeren, vermenigvuldigen buiten de patiënt, en uiteindelijk als nieuwe TIL therapie kunnen inzetten. De resultaten van dit onderzoek stemt de onderzoekers optimistisch dat TIL therapie, met name met γδ T cellen, op termijn een nieuwe behandelingsoptie kan worden voor patiënten met neuroblastoom en mogelijk ook andere soorten kinderkanker.  


Dit onderzoek zal worden voorgezet in een nieuw KiKa project. 

 

 

Centrum: Sanquin en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2021
Looptijd: 1,5 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: €124.998
Onderzoeksnummer: 404

We willen je graag op de hoogte houden over wat er met jouw donatie gebeurt.

Meld je aanvoor de nieuwsbrief (opent in een nieuw venster)
Voor alle kinderen die we moeten missen Bied een lichtpuntje