Achteruitgang zo vroeg mogelijk herkennen

Hoe kan snelle achteruitgang bij kinderen met kanker zo vroeg mogelijk herkend worden, voor een optimale behandeling?

Purple paint brush

Over het onderzoek

Als gevolg van de intensieve behandeling krijgen kinderen met kanker regelmatig te maken met bijwerkingen die soms zelfs levensbedreigend zijn. Maar liefst 40% van de kinderen met kanker moet tijdens de behandeling opgenomen op de kinder-intensive care (kinder-IC). De prognose van deze kinderen is veel slechter dan van de meeste andere kinderen die op de kinder-IC worden opgenomen. Voor een goede uitkomst is het essentieel dat ernstige bijwerkingen bij kinderen met kanker vroegtijdig worden herkend en dat de juiste behandeling op de intensive care zo snel mogelijk wordt gestart.

Om te beoordelen wanneer een patiënt opgenomen moet worden op de kinder-IC wordt gebruik gemaakt van de Bedside Pediatric Early Warning Score (BedsidePEWS). Dit is een scoresysteem dat een steeds hogere uitkomst geeft naarmate een patiënt meer tekenen van achteruitgang vertoond, zoals een abnormale bloeddruk, hartslag of ademhaling. Boven een bepaalde score wordt een patiënt opgenomen op de kinder-IC. Omdat kinderen met kanker vaak sneller achteruitgaan dan kinderen met andere ziektes, bestaat de kans dat bij hen achteruitgang te laat wordt opgemerkt als het standaard scoresysteem gebruikt wordt.

Het vervolg

In dit project zal worden onderzocht of en hoe de BedsidePEWS score moet worden aangepast voor kinderen met kanker. Met de resultaten van deze studie kunnen de scores zo worden aangepast dat kritiek zieke kinderen snel en tijdig herkend worden en zo snel mogelijk de juiste behandeling op de kinder-IC te geven.

Het resultaat

Deze studie heeft aangetoond dat de BedsidePEWS score patiënten die achteruitgaan op tijd herkent zodat de meest geschikte behandeling gegeven kan worden op de kinder-IC. Voor sommige patiënten werkt de score minder goed. Dit zijn patiënten met problemen van de bovenste luchtwegen en patiënten met een neurologische achteruitgang. Om die reden is na afronding van de studie de BedsidePEWS vervangen door de DutchPEWS, een Nederlands scoresysteem waarin de neurologische toestand van de patiënt en het ‘niet-pluis’ gevoel van ouders ook worden meegenomen.

Onderzoek: 287
Centrum: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2017
Looptijd: 4 jaar en 8 maanden
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 572.114

We willen je graag op de hoogte houden over wat er met jouw donatie gebeurt.

Meld je aanvoor de nieuwsbrief (opent in een nieuw venster)
Blote benen redden kinderlevensDoe mee aan Kika Korte Broek