Nick loopt KiKa Haarlem City Walk

In december krijgen Nick en zijn vrouw het meest vreselijk nieuws wat je als ouder kan krijgen: dochter Julie heeft leukemie. Nadat de behandeling van start is gegaan, schiet Nick in de actiemodes en besluit zich in te schrijven voor de KiKa Haarlem City Walk. Samen met een team van vrienden en familie haalt hij geld op voor onderzoek naar kinderkanker. “Binnen enkele dagen hadden we al duizend euro opgehaald. We moeten iets terug doen.”

Purple paint brush

Je dochter heeft leukemie

“Als ouder ben je altijd bang dat je kind iets overkomt. Als het daadwerkelijk zo is, zakt de grond onder je voeten weg”, zegt Nick. Julie voelde zich al een lange tijd niet lekker. Ze had onverklaarbare blauwe plekken, was erg moe en zag extreem wit. “ Julie liep af en toe onverklaarbaar mank en spelen deed ze niet tot nauwelijks”, blikt Nick terug. “Dat was echt heel naar om te zien.”  Na meerdere huisarts bezoeken, vragen Nick en zijn vrouw de huisarts om een bloed onderzoek. “Diep van binnen wist ik al dat het foute boel was, maar je durft er niet aan te denken.” Het blijkt leukemie. “Op de dag dat we de uitslag kregen, had ik  in de ochtend nog gedoneerd aan Missie538. Ik was er ergens al mee bezig in mijn hoofd..”

Julie wordt meteen doorgestuurd naar het Prinses Máxima Centrum.  “We liepen het Máxima binnen en kwamen 538 tegen op weg naar buiten, die net hun cheque hadden overhandigd. Voor hun een  enorm feestelijk moment, maar voor ons was het natuurlijk erg dubbel.”

Je herkent je eigen dochter niet meer

Julie krijgt een behandeltraject van twee jaar. Ze ondergaat alles en houdt zich enorm sterk. “Zo knap hoe kinderen daarmee omgaan”, zegt Nick. “Het was – en is nog steeds - een hele pittige tijd.” Vooral toen Julie dexamethason kreeg hadden Nick en zijn vrouw het zwaar. Dit is een bepaald medicijn dat wordt ingezet als  onderdeel van haar behandeling, waardoor Julie’s karakter veranderde.  “Op een gegeven moment herken je jouw eigen dochter niet meer. Ze werd onaardig tegen haar broertje en wilde niets van ons weten. Dat deed ons pijn. Juist op momenten dat je haar een knuffel wil geven, duwt ze je weg.  Nick zijn vrouw  houdt een dagboek bij waarin we alle momenten omschrijven die we meemaken. Soms schrijft  zij wel  vijf pagina’s over één dag. Als Julie later vragen heeft over deze periode, dan kan ze het teruglezen.”

Een echte vechter

Gelukkig gaat het stukken beter met Julie. “Sinds ze van de Dexa af is, begint ze langzaam weer op te krabbelen. ” Nick omschrijft zijn dochter als een vechter. “Voor de behandeling was ze ontzettend moe en ondernam ze niks meer. Nu zakt ze nog af en toe door haar benen door de chemo. Maar toch wil ze zo graag lopen en geeft ze niet op. Een paar weken geleden liepen we door de Albert Heijn. Julie achter mij aan. Trots dat ze was! Met haar eigen winkelwagentje. Als je kind dan toch weer inzakt, raakt dat je.”

Doe veel leuke dingen

Nick heeft veel aan de gesprekken met andere ouders. “Je raakt soms aan de praat en dan wissel je ervaringen uit. Ouders die ook een kind met leukemie hebben, vertellen mij dan waar zij doorheen zijn gegaan. Dan weet ik wat mij te wachten staat. Dat is fijn om te horen omdat ik weet waar ik mij aan vast kan houden.” Een collega van Nick heeft hetzelfde meegemaakt. “Dat is echt heel bizar. Iemand in je nabije omgeving die door dezelfde rollercoaster is gegaan. Hij gaf mij als tip om zoveel mogelijk leuke dingen te doen. Dan herinner je ook leuke momenten tijdens de behandeling.”

Geld ophalen voor onderzoek

Volgens Nick is er nog veel onbekend over kinderkanker bij mensen. Vooral bij mensen die niet bekend zijn met acute lymfatische leukemie. “Mensen hebben geen idee wat het nou inhoud en hoe zo’n behandeling eruit ziet.” Julie heeft geen zichtbare actieve kankercellen meer in haar lichaam zitten. “In je omgeving denken mensen dat het dan weer terug naar normaal is. Maar geen zichtbare kankercellen betekent nog niet dat het klaar is. Ze moet het hele traject van twee jaar afmaken, omdat artsen anders bang zijn dat de kanker terugkomt."

Op 13 mei loopt Nick samen met vrienden en familie de 16 kilometer tijdens de KiKa Haarlem City Walk. “Er wordt enorm met ons meegeleefd. We ontvangen uit alle hoeken donaties. Als je die sponsorteller ziet oplopen weet je dat je samen het verschil maakt. Ik hoop een klein stukje bij te dragen aan het leven met kanker iets dragelijker te maken. Natuurlijk gaan we voor 100% genezing, maar er is meer.  De kwaliteit van leven is misschien net zo belangrijk. Vooral nu we hebben ervaren wat de impact van een medicijn kan zijn. Dan hoop je dat jouw kind daar goed uitkomt.”

Wil jij meedoen aan de KiKa Haarlem City Walk?

Schrijf je hier in

We willen je graag op de hoogte houden over wat er met jouw donatie gebeurt.

Meld je aanvoor de nieuwsbrief (opent in een nieuw venster)
Voor alle kinderen die we moeten missen Bied een lichtpuntje