Het verhaal van Senna

Rowan is moeder van Senna (6) en Gigi (2), is getrouwd met Joris en woont in Leiden. Haar dochter Senna kreeg 8 maanden geleden de diagnose non-hodgkin lymfoom. Iets wat zij maar moeilijk kon geloven. “Je wereld staat compleet op z’n kop”, zegt Rowan. Ze vertelt haar verhaal.  

Purple paint brush

Hoe het begon 

In maart 2023 had Senna een heftige hoest die maar niet overging. In eerste instantie leek het onschuldig, maar toen de hoest aanhield en Senna kortademig werd, begonnen de zorgen. "Mijn man ging naar de huisarts, die meteen alarm sloeg," blikt Rowan terug. Het jonge gezin belandde in een medische mallemolen van onderzoeken, waar al snel duidelijk werd dat het niet goed zat. "We merkten aan het gedrag van de artsen dat er meer aan de hand was dan we dachten. Diezelfde avond werden we door vier artsen een kamertje ingeroepen en stond onze wereld op zijn kop." De kinderarts ontdekt een grijze massa die op Senna's hart en longen drukt. Het blijkt te gaan om een non-Hodgkin lymfoom. "Ik dacht dat ik haar ging verliezen," zegt Rowan. 

Het vocht moest eerst via een drain uit Senna's longen worden verwijderd. "Ze mocht niet onder narcose omdat ze erg verzwakt was," blikt Rowan terug. "Dat kan levensgevaarlijk zijn.  Daarom werd ze verdoofd met ketamine. Toen de artsen in haar moesten snijden, raakte ze compleet in paniek. Dat beeld raak je als ouder nooit meer kwijt." 

 

Behandeling in het Máxima

Na vijf dagen in het LUMC werd Senna overgeplaatst naar het Prinses Máxima Centrum voor intensieve chemotherapie van minimaal een half jaar. "Je belandt in een wereld waar je nog nooit van hebt gehoord," aldus Rowan. "In het begin waren alle medische termen nieuw, maar inmiddels zijn we hier zelf ook bekend mee." 

De chemotherapie maakt Senna erg ziek. “Dat is confronterend om te zien. Je kind zo ziek zien en niet kunnen helpen, maakt je machteloos. De chemo die ze nu krijgt beïnvloed haar karakter; soms explodeert ze van woede, maar daar kan ze niets aan doen. De impact op de rest van het gezin is enorm, vooral in de eerste weken toen we 24/7 bij Senna in het Máxima waren. Opa's en oma's pasten op Gigi omdat we Senna niet alleen wilden laten, maar het liefst blijf je natuurlijk bij elkaar. Ook nu merken we nog de gevolgen hiervan, omdat Gigi erg slecht is gaan slapen en soms uit het niets in paniek raakt.." 

 

Na de behandeling

Gelukkig slaan de behandelingen aan. "De verpleegkundigen in het Máxima zeggen dat ze zo positief is, ondanks haar ziekte. Ze is vrolijk, lacht veel en ondergaat alles met een positieve instelling. Natuurlijk is het spannend als ze aangeprikt moet worden, maar zodra dat voorbij is, gaat ze weer spelen. Dat is het mooie aan kinderen; ze ondergaan het en gaan makkelijk door. Daar kijken wij ook van op, hoe flexibel kinderen zijn. Dat geeft kracht. Senna heeft inmiddels haar laatste chemo in het Maxima gehad en begint, als de laatste scans ook goed zijn,  aan de onderhoudsfase. Voor het komende anderhalf jaar krijgt ze thuis chemotherapie. "Heel spannend eigenlijk," zegt Rowan. "Op een gegeven moment moet je geloven dat de kanker helemaal weg is en weg blijft. Je zekerheid is weg in het leven. Daar moet ik aan wennen. Een nieuwe modus vinden. Hoe gaan we hiermee leven na de medische behandelingen, dat wordt nog wel een ding." 

Rowan benadrukt dat het na die 8 maanden van intense chemo nog niet klaar is.. Kinderkanker stopt niet na de behandeling. Ze hebben nog steeds een halve apotheek aan medicijnen thuis. Daarnaast betekent kankervrij niet klachtenvrij. De na-effecten van de behandeling zijn onbekend. Krijgt Senna haar energie terug? Of is er blijvende schade. “Hierover hebben we nog niet gesproken met de artsen. Eerst maar beter worden.” 

Actie voor KiKa 

Tijdens de behandeling leven vrienden, familie en klanten enorm mee. "Iedereen vraagt steeds wat ze voor ons kunnen doen. Dat is heel lief, maar eigenlijk kunnen ze niets doen. Senna's lichaam moet tegen de kanker vechten." Rowan en Joris besluiten daarom een sponsoractie te starten voor KiKa. Mensen die willen helpen, kunnen zo doneren aan KiKa. “Kinderkanker voorkomen is onmogelijk, maar we kunnen wel zorgen dat we richting die 100% genezing gaan. We helpen Senna niet direct met dit sponsorgeld,  maar wel alle onderzoeken en daarmee andere kinderen die in de toekomst met kanker te maken krijgen. Het is zo heftig als je zoiets hoort over je eigen kind. De eerste dagen huilde ik alleen maar als ik ook andere kindjes in het Maxima zag lopen. Je voelt je machteloos, maar door in actie te komen heb je toch het gevoel dat je iets kunt doen.” 

Wil jij Strijder Senna steunen? 

Klik dan hier
Vrouw staat op een paadje in het gras voor een gebouw
Kankervrij is niet klachtenvrijSteun onderzoek