Gebruik van MRI-scans voor betere diagnose retinoblastoom
KiKa heeft onderzoekers van het Amsterdam UMC een beurs van maar liefst € 527.280 toegekend. Ze gaan de komende jaren met behulp van MRI-scans onderzoek doen naar verschillende vormen van retinoblastoom. Dit is een vorm van kinderkanker in het netvlies van het oog.
Door de jaren heen is de behandeling van retinoblastoom flink verbeterd. Steeds vaker is het niet nodig om het oog te verwijderen als onderdeel van de behandeling. Maar een nadeel hiervan is dat na de behandeling geen tumorweefsel meer beschikbaar is voor genetisch onderzoek. Dit weefsel is cruciaal om te begrijpen om welke soort tumor het precies gaat en om gerichte behandelingen te geven. Er zijn namelijk meerdere vormen van retinoblastoom, waarbij de ene vorm goed reageert op een behandeling en de andere niet. Ook verschilt de prognose per tumor. Bovendien kunnen artsen minder goed inschatten of er risico is op uitzaaiingen, wat belangrijk is voor het bepalen van de juiste vervolgbehandeling en het minimaliseren van de kans op terugkeer van de ziekte.
Retinoblastoom kan ook worden bekeken met een MRI-scan. De onderzoekers willen daarom met behulp van MRI-scans nog beter de verschillende soorten retinoblastoom kunnen vaststellen. Dit zal leiden tot meer kennis over de ziekte en helpt zo om bestaande behandelingen beter in te zetten bij het type retinoblastoom.