KiKa Korte Broek levert recordbedrag op voor kinderkankeronderzoek

Amsterdam - vrijdag 22 december 2023

Deze week hebben korte broeken het straatbeeld veroverd, en niet zonder reden. Duizenden mensen zamelden geld in voor KiKa in korte broek. Samen haalden ze maar liefst €655.963 op. Dat is vanmiddag bekend gemaakt tijdens de cheque-onthulling van de voorlopige cheque-opbrengst op basisschool de Waai in Cuijk. In de komende dagen blijft het mogelijk om geld over te maken; de sponsortellers sluiten definitief in januari. Tijdens de cheque-onthulling namen de boegbeelden, Elin (11) en Fedde (8), namens alle actievoerders de cheque in ontvangst. 

Purple paint brush

In de afgelopen weken is er nog massaal gedoneerd. Dit brengt de eindopbrengst van KiKa Korte Broek op €740.880,-

Alle kinderen moeten beter worden

KiKa's financieel directeur, Remko Veenstra, overhandigde de cheque aan Fedde, die een hersentumor heeft en als geen ander begrijpt waarom geld voor KiKa nodig is. "We willen dat alle kinderen de kans krijgen om beter te worden."

"Fantastisch dat heel Nederland in actie is gekomen," zegt Veenstra. "Zoveel mensen die meedoen, dat is echt indrukwekkend. Het toont de massale steun voor ons werk en stelt ons in staat om ons belangrijke werk te kunnen blijven doen in de strijd tegen kinderkanker."

KiKa streeft naar 'ieder kind kankervrij'. Dit doet KiKa door het financieren van onderzoek naar kinderkanker. Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen kanker en 1 op de 5 redt het niet. Dat betekent dat elke drie dagen een kind sterft aan de gevolgen van kanker. Door het doen van onderzoek kunnen artsen en onderzoekers betere behandelingen en medicijnen ontwikkelen.    

De kracht van de actie

De actie is in 2021 bedacht door een 11-jarige jongen. Hij trok zijn korte broek uit de kast voor zijn zieke klasgenootje, die in plaats van op school in het ziekenhuis was. Hij miste zijn vriend, maar door in december iedere dag een korte te broek te dragen, dacht hij dagelijks aan hem. Daar zit volgens Veenstra ook de kracht van de actie. “We zijn de afgelopen weken overspoeld met prachtige berichten van kinderen die op deze manier laten zien dat ze hun leeftijdsgenootjes niet in de kou laten staan. Het is werkelijk fantastisch hoe zo'n simpel gebaar, zoals het aantrekken van een korte broek, een enorme impact kan maken.”

Scholen massaal in actie

Dat er zo'n groot bedrag is opgehaald, komt vooral doordat er zoveel kinderen meededen aan de actie. Dit jaar deed er een recordaantal van 105 scholen mee. Naast alle scholen deden er ook bedrijventeams en particulieren mee. In totaal trokken zo’n 2.354 individuele actievoerders een korte broek aan voor KiKa. 

Meer nieuws

Meer artikelen
Purple paint brush
12 december 2022

Beste Zangers KiKa special levert ruim 1,6 miljoen op

Beste Zangers KiKa special levert ruim 1,6 miljoen euro op In de tv-uitzending Beste Zangers voor KiKa vroegen Jaap Reesema, Tabitha, Tania Kross, Henk Poort, Maria Fiselier en Glen Faria aandacht voor Stichting Kinderen Kankervrij

Lees meer
23 december 2022

KiKa haalt ruim 6 ton op voor Missie 538 voor het Prinses Máxima Centrum

Tijdens KiKa Korte Broek hebben honderden mensen ruim 6 ton opgehaald.

Lees meer
31 oktober 2023

KiKa financiert vijf nieuwe onderzoeken

KiKa financiert vijf nieuwe onderzoeken naar kinderkanker. De onderzoeken gaan in 2024 van start. Lees meer

Lees meer
22 juli 2022

Fanatieke wandelaars halen € 30.000,- op

Kilometers lopen in de hitte, je moet het maar aandurven. Ruim 48 lopers gingen deze uitdaging aan voor KiKa.

Lees meer
Purple paint brush