Kika financiert twaalf nieuwe onderzoeken naar kinderkanker

1 juni 2022

Een nieuwe behandeling voor leukemie bij baby's, het optimaliseren van stamceltransplantaties of het ontwikkelen van levensreddende immunotherapie voor kinderen met kanker. Het is slechts een greep uit de twaalf nieuwe onderzoeken die groen licht krijgen van Stichting Kinderen Kankervrij. KiKa maakt bekend ruim 3.6 miljoen euro uit te trekken voor onderzoeken gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. De onderzoeken gaan dit jaar van start.

Purple paint brush

100% genezing

Martine van Keimpema (Onderzoekscoördinator KiKa): “Nieuw innovatief onderzoek is essentieel in de strijd tegen kinderkanker. KiKa is verheugd dat er weer een nieuwe reeks onderzoeken van start kan gaan. De resultaten van deze onderzoeken, brengen ons weer een stap dichter bij ons doel: 100% genezing met optimale kwaliteit van leven. Onze dank is dan ook groot aan alle trouwe donateurs en actievoerders die dit belangrijke werk mogelijk maken.”

Een greep uit de toegekende nieuwe onderzoeken:

Nieuwe perspectieven voor kinderen met leukemie

De meest voorkomende vorm van bloedkanker is leukemie. Acutele myeloïde leukemie (AML) komt voor bij ongeveer 25 kinderen per jaar. In de afgelopen decennia is de overlevingskans van kinderen met deze vorm van leukemie gestegen van 40% naar 74%. Helaas komt bij 1 op de 3 kinderen de ziekte terug. Dr. Bianca Goemans van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie wil weten hoe dat komt. Zodat er in de toekomst een nieuwe therapie kan worden ontwikkeld.

Minder operaties voor kinderen met blindedarmtumoren

Blindedarmtumoren zijn de meest voorkomende tumoren in het maagdarmstelsel bij kinderen. Bijna altijd, worden deze tumoren toevallig ontdekt na een operatie voor blindedarmontsteking. Sommige kinderen (de hoog-risicogroep) krijgen ook een tweede uitgebreide operatie aan de dikke darm omdat dit bij volwassenen ook zo wordt gedaan. Dr. Ramon Gorter en Dr. Martine Raphael van  het Amsterdam UMC gaan onderzoeken of dit wel nodig is. Zo kan mogelijk het aantal operaties en eventuele complicaties worden verminderd bij kinderen. Ambitie is om hiermee internationale richtlijnen te maken voor kinderen met deze kankersoort. 

Onderzoekers bedanken!

Chemotherapie voor kinderen met een hersentumor

Sommige hersentumoren bij kinderen zijn nog amper te genezen. Momenteel is er alleen behandeling voor een kleine groep kinderen. Deze behandeling is zo intensief dat de kinderen zeer ernstige bijwerkingen krijgen zoals hersenschade. Wetenschappers dr. Hans Meel en dr. Esther Hulleman van het Prinses Máxima Centrum hebben in hun laboratorium ontdekt dat de hersentumoren gevoelig zijn voor een relatief nieuwe vorm van chemotherapie. Met deze belangrijke informatie willen de onderzoekers een nieuwe behandeling ontwikkelen, in de hoop de vooruitzichten van patiënten met deze hersentumoren te verbeteren. 

Klik hier om te lezen welke veelbelovende onderzoeken deze ronde van start gaan

Lees meer

Purple paint brush

Waar gaat het geld naartoe?

Lees meer over de bestedingen van KiKa en waar het geld naartoe gaat.

Lees meer

Behandeling van kinderkanker

Lees alles over de behandeling van kinderkanker. Bijvoorbeeld over het verschil tussen chemo en bestraling.

Lees meer

Wat is kinderkanker?

Ontdek wat kinderkanker is en hoe het wordt behandeld. Leer over de impact op kinderen en hoe KiKa zich inzet voor onderzoek en genezing. Lees verder op KiKa.nl

Lees meer

Wat is een hersentumor?

Jaarlijks krijgen ruim 600 kinderen in Nederland kanker. Ongeveer 120 kinderen krijgen een hersentumor. Lees hier alles over deze vorm van kanker.

Lees meer
Purple paint brush