Elfstedentriatlon Maarten van der Weijden twee KiKa onderzoeken gesteund

14 juni 2023

Op zondag 18 juni start de Nederlandse zwemlegende Maarten van der Weijden met een nieuwe, extreme uitdaging: de Elfstedentriatlon. Met deze buitengewone prestatie gaat hij 200 kilometer zwemmen, fietsen en wandelen, en tegelijkertijd geld inzamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. De Maarten van der Weijden Foundation heeft elf zorgvuldig geselecteerde kankeronderzoeken gekozen, waarvan twee KiKa onderzoeken, waar Maarten met zijn grensverleggende inspanning geld voor gaat inzamelen.

Purple paint brush

Over de uitdaging van Maarten van der Weijden

Tijdens de Elfstedentriatlon krijgt elke Friese stad een ‘eigen’ kankeronderzoek. Maarten gaat hier onder andere geld inzamelen voor een nieuwe behandeling voor kinderen met leukemie en voor een onderzoek naar nierkanker bij kinderen. De onderzoekers gaan in Friesland persoonlijk toelichten waarom het belangrijk is dat hun onderzoek mogelijk wordt gemaakt. Hieronder lees je meer over de KiKa onderzoeken in het Prinses Máxima Centrum.

Onderzoek kinderen met leukemie

Kinderen met leukemie krijgen vaak chemotherapie. Een heftige behandeling die ook de gezonde cellen vernietigt. Hierdoor kunnen kinderen veel last van bijwerkingen krijgen. Prof. Dr. Heidenreich en zijn team hebben een nieuw type behandeling ontwikkelt die effectiever zou moeten zijn en minder bijwerkingen zou moeten geven dan de klassieke chemotherapie. De eerste laboratoriumexperimenten lieten zien dat hiermee ook echt de leukemie geremd kan worden. In deze nieuwe studie gaan de onderzoekers de samenstelling van hun therapie optimaliseren om deze geschikt te maken voor gebruik bij kinderen met leukemie. Dit moet zorgen voor minder bijwerkingen zoals haaruitval, diarree, gevaarlijke infecties tijdens de behandeling en later hartschade, onvruchtbaarheid en nieuwe soorten van kanker die het gevolg zijn van de behandeling.

Onderzoek kinderen met nierkanker

De behandeling van een Wilms-tumor (kwaadaardige tumor van de nier) is intensief, omdat er meestal een nier verwijderd moet worden en er bij een belangrijk deel van de kinderen, naast chemotherapie bestraling van de buik of de longen nodig is. De onderzoekers willen met deze studie nagaan, of een combinatie van behandelingen zorgt voor een groter of kleiner risico op langetermijneffecten, en welke behandelingscomponent daar het meest aan bijdraagt. Hierbij gaat het om de behandeling van kinderen en de gevolgen die de behandeling op latere leeftijd kan hebben. Uiteindelijk moet het eenvoudiger worden om overlevenden met een verhoogd risico op schadelijke gevolgen op te sporen, zodat verergering van de klachten voorkomen kan worden.

Purple paint brush
24 mei 2021

Samenwerking Maarten van der Weijden Foundation

De Maarten van der Weijden Foundation en KiKa Extreme Westfriesland slaan de handen in één!

Lees meer
6 september 2021

De genezingskans voor kinderen met kanker stijgt!

Geweldig nieuws. De genezingskans voor kinderen met kanker is sinds de jaren '90 sterk verbeterd.

Lees meer
1 december 2022

KiKa steunt zes hoopvolle wetenschappelijke onderzoeken naar kinderkanker

Stichting Kinderen Kankervrij financiert zes veelbelovende nieuwe onderzoeksprojecten

Lees meer
15 februari 2023

KiKa investeert bijna 2 miljoen in kinderkankeronderzoek

Op Wereld Kinderkankerdag maakt KiKa bekend zes nieuwe onderzoeken te financieren.

Lees meer
Purple paint brush