Elfstedentriatlon Maarten van der Weijden financiert twee KiKa onderzoeken

27 juli 2023

Op 25 juni heeft Maarten van der Weijden de Elfstedentriatlon in Friesland voltooid. Hij heeft 200 kilometer gezwommen, 200 kilometer gefietst en 200 kilometer gewandeld. Een buitengewone prestatie die hij samen met talloze medesporters heeft neergezet. Samen hebben ze alles gegeven met als doel om elf onderzoeken te kunnen financieren, waarvan 2 KiKa onderzoeken. Gisteren is bekend geworden dat dit is gelukt! Een fantastisch resultaat.
Hieronder lees je meer over de KiKa onderzoeken in het Prinses Máxima Centrum.

Purple paint brush

Onderzoek kinderen met leukemie

Kinderen met leukemie krijgen vaak chemotherapie. Een heftige behandeling die ook de gezonde cellen vernietigt. Hierdoor kunnen kinderen veel last van bijwerkingen krijgen. Prof. Dr. Heidenreich en zijn team hebben een nieuw type behandeling ontwikkelt die effectiever zou moeten zijn en minder bijwerkingen zou moeten geven dan de klassieke chemotherapie. De eerste laboratoriumexperimenten lieten zien dat hiermee ook echt de leukemie geremd kan worden. In deze nieuwe studie gaan de onderzoekers de samenstelling van hun therapie optimaliseren om deze geschikt te maken voor gebruik bij kinderen met leukemie. Dit moet zorgen voor minder bijwerkingen zoals haaruitval, diarree, gevaarlijke infecties tijdens de behandeling en minder later effecten zoals hartschade, onvruchtbaarheid en nieuwe soorten van kanker die het gevolg zijn van de behandeling.

Onderzoek kinderen met nierkanker

De behandeling van een Wilms-tumor (kwaadaardige niertumor) is intensief. Patiënten worden behandeld met chemotherapie en vaak wordt de nier verwijderd. Een deel van de kinderen krijgt daarnaast ook nog bestraling. De onderzoekers willen met deze studie nagaan of een combinatie van behandelingen zorgt voor een groter of kleiner risico op langetermijneffecten. Ook willen zij kijken welke behandelingscomponent daar het meest aan bijdraagt. Uiteindelijk moet het eenvoudiger worden om overlevenden met een verhoogd risico op schadelijke gevolgen op te sporen, zodat verergering van de klachten voorkomen kan worden.

Purple paint brush
24 mei 2021

Samenwerking Maarten van der Weijden Foundation

De Maarten van der Weijden Foundation en KiKa Extreme Westfriesland slaan de handen in één!

Lees meer
14 juni 2023

Elfstedentriatlon Maarten van der Weijden twee KiKa onderzoeken gesteund

Maarten van der Weijden start een nieuwe uitdaging; de Elfstedentriatlon

Lees meer
1 december 2022

KiKa steunt zes hoopvolle wetenschappelijke onderzoeken naar kinderkanker

Stichting Kinderen Kankervrij financiert zes veelbelovende nieuwe onderzoeksprojecten

Lees meer
15 februari 2023

KiKa investeert bijna 2 miljoen in kinderkankeronderzoek

Op Wereld Kinderkankerdag maakt KiKa bekend zes nieuwe onderzoeken te financieren.

Lees meer
Purple paint brush