47 miljoen euro voor internationaal kinderkankeronderzoek

KiKa investeert recordbedrag

6 maart 2024 Amsterdam - Fantastisch nieuws voor het kinderkankeronderzoek. Twee internationale onderzoeksteams slaan vanaf vandaag, mede dankzij een miljoenensteun van KiKa, de handen ineen om kinderkanker te bestrijden. KiKa draagt bij aan de financiering van twee grote internationale onderzoeken via de Cancer Grand Challenges.  

Purple paint brush

 “We zijn vereerd om bij te dragen aan dit belangrijke internationale onderzoek dat we dankzij onze donateurs en trouwe achterban mogelijk maken. We geloven dat de investering in internationaal onderzoek de broodnodige impuls gaat geven om versneld naar 100% genezing van kinderkanker te gaan. Natuurlijk blijft KiKa zich ook onverminderd inzetten voor onderzoek en kinderen in Nederland. Maar met deze extra versnelling wordt onze missie hopelijk eerder realiteit: ieder kind kankervrij." Aldus directeur van KiKa,Jakolien van Eijk, over belang van internationaal onderzoek.  

Wereldwijd initiatief om kanker te bestrijden 

Cancer Grand Challenges is een initiatief van Cancer Research UK uit het Verenigd Koninkrijk en het National Cancer Institute uit de Verenigde Staten. Vanuit dit initiatief worden toponderzoekers over de hele wereld gestimuleerd om samen de grootste vraagstukken en uitdagingen in kankeronderzoek aan te pakken. Kanker stopt namelijk niet bij de landsgrenzen. Daar hoort dus een wereldwijde aanpak bij. Alles wat onderzoekers in het buitenland ontdekken, werpt uiteindelijk z’n vruchten af bij kinderen in Nederland. Dankzij het initiatief starten vijf onderzoeksgroepen aan hun challenge. Elk team wordt gesteund met een financiering van 23.5 miljoen euro. Twee van de vijf teams richten zich specifiek op kinderkankeronderzoek. KiKa draagt in totaal 11.7 miljoen euro bij aan die twee kinderoncologische teams.  

Nieuwe, minder schadelijke behandelingen 

Na een zorgvuldige beoordeling gaan twee internationaal opererende teams aan de slag. De overlevingskans voor sommige vormen van kinderkanker is in de afgelopen jaren namelijk flink gestegen. Maar er zijn nog altijd vormen die niet te behandelen zijn. De onderzoeksteams gaan de komende jaren aan de slag om nieuwe, minder schadelijke medicijnen te maken voor kinderen met solide tumoren. Patiënten krijgen vaak chemotherapie en bestraling. Dit werkt bij een deel van de patiënten maar geeft ook veel schadelijke gevolgen. Nieuwe behandelingen zijn daarom hoognodig.  

Over de onderzoeken 

Kanker wordt veroorzaakt door foutjes in het DNA. Deze foutjes zorgen ervoor dat de kankercel eiwitten aanmaakt die normaal niet in gezonde cellen voorkomen. Dit noemen we kankereiwitten. Deze kankereiwitten zorgen ervoor dat de cellen zich als kankercellen gaan gedragen. Deze eiwitten zijn ook precies de doelwitten waarop nieuwe medicijnen zich kunnen richten. Als je deze eiwitten aanpakt, kan je alleen de kankercellen doodmaken.  

De huidige medicijnen zijn nog niet in staat om deze eiwitten doelgericht te bestrijden. Dat probleem gaan de onderzoekers aanpakken met een innovatieve aanpak: gerichte eiwitafbrekers. Deze eiwitafbrekers kunnen kankercellen aanvallen door zich alleen te richten op de specifieke eiwitten. Ze maken gebruik van het 'afvalverwijderingsysteem' van de cel om deze eiwitten af te breken. Hierdoor gaan de kankercellen dood en worden de gezonde cellen met rust gelaten.  

Dit brengt dus geen schade toe aan gezonde cellen én ze pakken de kanker aan. Dit is revolutionair, in tegenstelling tot traditionele medicijnen zoals chemotherapie die nog steeds schadelijke gevolgen kunnen veroorzaken. Beide onderzoeken richten zich op specifieke kankereiwitten die voorkomen in verschillende soorten kinderkanker. De onderzoekers verwachten dat dit kan leiden tot de ontwikkeling van een medicijn. 

 

Meer nieuws

Meer artikelen
Purple paint brush
15 maart 2024

Inschrijving Dam tot Damloop voor KiKa geopend

Hardlopen van Amsterdam naar Zaandam voor KiKa. Schrijf je nu in.

Lees meer
21 februari 2024

KiKa finalist Ster Gouden Loeki

KiKa is één van de tien finalisten van de Ster Gouden Loeki. Breng je stem uit en help mee.

Lees meer
20 februari 2024

Bak in maart mee voor KiKa

De hele maand maart bakken we voor KiKa. Kijk hier hoe jij kan bijdragen.

Lees meer
15 februari 2024

Wereld Kinderkankerdag: KiKa investeert miljoenen in baanbrekend onderzoek

KiKa investeert 4.2 miljoen euro in nieuw wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker.

Lees meer
Purple paint brush