Het verhaal van Timo

In de zomer van 2018 werd Timo, toen 4 jaar oud, erg ziek. Het bleek een zeer zeldzame longtumor. Na een zwaar traject van ruim twee en een half jaar behandelingen, is hij op 2 november 2020 overleden. Zijn moeder, Floor, doet daarom samen met beste vriend Jur mee aan Schaats voor KiKa. “Timo halen we hier niet mee terug, maar hopelijk komt 100% genezing dankzij onze deelname een stapje dichterbij. Waardoor ouders hun kind niet meer aan deze vreselijke ziekte hoeven te verliezen.” Floor vertelt over Timo, zijn ziekte en haar strijdlust om in actie te komen voor KiKa.

Purple paint brush

Iets in zijn longen

Timo voelde zich al een tijdje niet lekker. Hij hoestte en was moe. De huisarts dacht aan een longontsteking, waar hij antibiotica voor kreeg. Op een gegeven moment werd Floor door school gebeld dat Timo uit het klimrek op zijn hoofd was gevallen. “Ik weet het nog goed”, zegt Floor. “Ik ben snel naar school gegaan en samen zijn we in de ambulance naar het Amsterdam UMC gebracht. Op de foto’s bleek toen dat er iets in zijn long zat, wat de artsen niet konden verklaren. Later die avond kregen we te horen dat het om een tumor ging.

Timo werd meteen overgebracht naar de Intensive Care van het Sophia Kinderziekenhuis. Hij ging hard achteruit en kreeg steeds meer moeite met ademhalen. “De artsen wilden een biopt nemen om te zien of de tumor goed of kwaadaardig was. Het ging zo slecht met Timo. Omdat ze niet wisten of hij de narcose zou overleven, werd mij geadviseerd om afscheid te nemen.” Diezelfde avond kwam het bericht dat het om een kwaadaardige tumor ging. Timo werd na een week overgebracht naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Een tumor van 16 bij 10 centimeter

De dagen die volgden waren vol onzekerheid. Inmiddels was Timo bijna vier kilo afgevallen. “Het duurde lang voordat ze precies wisten om welke soort kanker het ging”, vertelt Floor. Dat is belangrijk om te weten welke chemo toegediend moet worden. Na 23 dagen kreeg Timo de diagnose: een pleuropulmonaal blastoom (PPB), een zeldzame longtumor. Hij kreeg chemotherapie, een operatie waarbij een één long moest worden verwijderd en bestraling. Een intensief traject. Niet alleen Timo, maar het hele gezin had het zwaar. “Zijn kleine broertje kreeg last van verlatingsangst en sliep hierdoor slecht. Zijn zusje cijferde zichzelf weg. Ons gezin functioneerde ook lange tijd niet als gezin. Een van ons was bij Timo, terwijl de ander thuis was bij de rest van de kinderen. We hebben toen veel gemist. Dan voelt het alsof je jouw kinderen niet de aandacht kan geven die ze verdienen.”

We voelden ons gesteund

Gelukkig slaat de dappere Timo zich overal goed doorheen. Zijn tumor wordt succesvol verwijderd en na ruim een  jaar intensieve behandeling ontvangt hij de bloemenkraal. “Wat ons altijd bij zal blijven zijn al die lieve kaartjes, tekeningen en knutselwerkjes die wij kregen van familie, vrienden en zelfs vreemden. Hierdoor voelden wij ons erg gesteund”. Toen Timo klaar was met zijn chemo’s heeft hij een groot feest gegeven. 

“Hij heeft hier een collectebus neergezet, zodat alle gasten iets konden doneren aan KiKa. Ontzettend bijzonder.”

Floor

Uitzaaiingen in zijn hersenen

Het geluk blijkt helaas van korte duur. “Op 17 juli 2019 kregen wij te horen dat Timo weer ziek is”, vertelt Floor. Na een periode van veel hoofdpijn is er een MRI-scan gemaakt in het Prinses Máxima Centrum. “Op de scan waren uitzaaiingen in zijn hersenen te zien.” Timo gaat weer een zwaar traject in. Hij wordt geopereerd, krijgt chemo en wordt bestraald. De artsen hebben alles gedaan om hem te helpen, maar op 2 november 2020 overlijdt hij aan de gevolgen van kinderkanker.  

Geld ophalen voor onderzoek naar kinderkanker

Ondanks het gemis en enorme verdriet besluit Floor dat ze graag in actie wil komen voor andere kinderen en gezinnen die in hetzelfde schuitje zitten. Samen met haar beste vriend Jur doet ze mee aan Schaats voor KiKa en gaat ze de Alternatieve Elfstedentocht schaatsen op de Weissensee. Hiermee willen ze zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kinderkanker. “We krijgen Timo niet meer terug maar we willen toch graag iets doen zodat andere ouders dit nooit meer hoeven mee te maken”, vertelt Floor. Over een week start het avontuur op de Weissensee. “In gedachte zal hij zeker met ons mee schaatsen. Wij hopen dat door onze deelname de 100% genezing een beetje dichterbij komt.”

Op basis van een DNA-onderzoek blijkt dat Timo een zeldzaam en erfelijk gen had. Ook bij Floor en haar dochter werd dit geconstateerd. “In eerste instantie schrik je, maar ik zie het nu als iets positiefs. Mijn dochter staat onder goede controle in het Máxima. Alles gaat gelukkig goed met haar en we blijven positief. Het blijft altijd spannend maar ook is het een fijne gedachte dat we nu goed in de gaten worden gehouden. Dus we gaan positief de toekomst tegemoet.”

Wil jij Floor en Jur steunen? Klik dan hier.

Meer verhalen

Meer verhalen
Purple paint brush

Feline is beresterk

Op 17 augustus 2020 veranderde het leven van Arjan en Anne-Wil. Hun kleine meisje Feline (nu bijna vier) kreeg kanker.

Lees meer

Verhaal van Anne

Anne (12) is één van de gezichten van onze campagne ‘Als ik later groot ben’.

Lees meer

Kinderkanker stopt niet bij genezing

Als twee handen op één buik. Zo omschrijft Ties zijn relatie met broer Pim. Ze deden alles met elkaar. Voetballen, samen spelen, lekker op pad. Gewoon, zoals broers dat doen.

Lees meer

Andy's dochter kreeg leukemie: "Dan stort je wereld in."

Andy doet mee aan Schaats voor KiKa om geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker. Zijn dochter kreeg leukemie.

Lees meer
Purple paint brush