Het verhaal van Hannah

Hannahs broertje, Bram, heeft Acute Lymfatische Leukemie. Ze deed dit jaar mee aan Naar de Top voor KiKa om niet alleen haar broertje te steunen, maar alle kinderen en gezinnen die elk jaar hetzelfde of erger moeten doorstaan. Hannah vertelt haar verhaal. 

Purple paint brush

Als ik nu terugdenk aan de periode waarin we hoorden dat Bram leukemie had, is dat één grote waas voor mij. Bram lag al een paar dagen in het AMC voor verder onderzoek naar zijn slokdarm problemen. Niemand had verwacht dat de uiteindelijke oorzaak hiervan kanker zou zijn. Het moment dat we de kamer in het Prinses Máxima Centrum in liepen, was pas echt het moment is waarop ik me realiseerde dat het echt was.  

Het is moeilijk om je broertje zo ziek te zien. Om te zien dat hij zoveel vervelende dingen moet ondergaan, continu moe is en last heeft van bijwerkingen. Het was daarnaast moeilijk om te zien dat de mensen om je heen zoveel verdriet hebben, hoe erg het iedereen aangrijpt. De impact op het gezin was groter dan ik had verwacht, omdat de gezondheid van Bram het allerbelangrijkste is. Ik denk dat mijn broer (Rens), Bram en ik ook veel meer naar elkaar toe zijn gegroeid. Het belang van familie wordt namelijk enorm vergroot tijdens zo’n moeilijke periode. Omdat we met het hele gezin hetzelfde verdriet voelen, heb je juist heel veel steun aan elkaar. 

Het Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum was een hele fijne plek om te zijn gedurende de tijd dat Bram opgenomen was. Het liefst wil je daar natuurlijk niet komen, maar als je ergens opgenomen wil worden is het daar wel. Ondanks dat er ook veel verdriet in de lucht hangt, is er ontzettend veel liefde, steun en medeleven. Dat waardeerden wij enorm!  

Op weg naar de oude Bram

Het einde van de behandeling is nu eindelijk in zicht. Dat betekent dat Bram minder impactvolle chemo heeft en nu langzaamaan weer wat kracht kan opbouwen. Hij is ontzettend gemotiveerd om ooit weer volledig te kunnen hockeyen. Om weer op hetzelfde niveau van kracht en conditie te komen als van voor de diagnose.  

Er komen veel onzekerheden bij kijken waar ik voorheen geen rekening mee had gehouden. Het is bijvoorbeeld moeilijk om je sociale contacten goed bij te houden als je niet alles kan doen, veel moe bent en niet altijd op school bent. Ook is het frustrerend dat de vooruitgang zo langzaam gaat, maar het einde is in zicht. Dat is echt een lichtpuntje aan de horizon. Hij heeft veel minder bijwerkingen van de chemo en is echt hard op weg naar de oude Bram, dus dat is heel fijn om te zien.  

Al het vertrouwen

De toekomst ziet er rooskleurig uit. Het blijft natuurlijk altijd spannend of hij een recidief krijgt in de aankomende vijf jaar, maar daar probeer ik zo min mogelijk aan te denken. Hij is super gemotiveerd om alles rustig aan op te bouwen en ik heb er ook al het vertrouwen in dat hij uiteindelijk weer de oude wordt. Misschien niet precies de oude, maar een sterkere, gezondere en zelfverzekerdere versie.  

Naar de Top voor KiKa

Het voelde ontzettend machteloos om toe te kijken hoe je broertje zoveel moet weerstaan. Ik kon er alleen maar voor hem zijn en afleiding van de pijn of moeheid bieden. Met Naar de Top voor KiKa had ik het gevoel dat ik echt mijn steentje bij kon dragen, om niet alleen mijn broertje te helpen maar alle kinderen en gezinnen die elk jaar hetzelfde of erger moeten doorstaan.  

Ter voorbereiding heb ik uiteraard meegelopen met de georganiseerde wandelingen voorafgaand aan de tocht met de groep, en ik heb met een vriendin een grotere wandeling gedaan. Met lekker weer, prachtig uitzicht en fijn gezelschap kom je wel boven! 

Vanuit mijn omgeving kreeg ik veel steun, ook uit de meest onverwachte hoeken. Iedereen leeft natuurlijk erg met je mee en zijn meer dan bereid om hun steun te uiten in een donatie. Ik heb zoveel lieve reacties gehad op de tocht! Dat werkte alleen maar motiverend. 

De groep was wel echt wat deze tocht zo onvergetelijk maakte. Je leert iedereen tijdens zo’n week heel goed kennen. Dat is zo waardevol! Ik heb gezongen, gehuild en zoveel gelachen. Het kon allemaal omdat je je zo thuis voelt in de groep. De tocht zelf was ook echt fantastisch, het wandelen op de gletsjer, het klauteren over rotsen en de meest waanzinnige uitzichten. Ik zou het echt iedereen aanraden!

Wat is Naar de Top voor KiKa?

In 2011 werd Naar de Top voor KiKa voor het eerst georganiseerd om geld op te halen voor KiKa. Vijf jaar lang werden door de stichting klimexpedities georganiseerd in Italië, Zwitserland en Schotland. Samen met meer dan honderd enthousiaste deelnemers haalde ‘Naar de Top voor KiKa’ in vijf jaar tijd ruim €600.000 op! Met dit prachtige bedrag werd onderzoek naar Neuroblastoom gefinancierd. 

Na ‘editie 2015’ stopte Naar de Top voor KiKa, totdat een aantal oud-bestuursleden en ambassadeurs begin 2018 bij elkaar werd geroepen met de vraag ‘zullen we in 2019 wederom in actie komen?’. Ze organiseerden vijf klimexpedities waar 48 deelnemers in actie kwamen. Het doel van €100.000 ophalen voor kinderen met kanker werd ruim overstegen.  

In zeven jaar tijd heeft Naar de Top voor KiKa met alle deelnemers een prachtig bedrag van ruim € 810.000,- opgehaald voor KiKa! In 2022 klimmen ze nog een laatste keer met als doel: in totaal een miljoen euro ophalen voor KiKa. Ze pakken uit met 6 mooie avonturen!   

Steun Naar de Top voor KiKa hier.

Wil jij ook mee?  

Overweeg je om deel te nemen aan een van deze avonturen en in actie te komen voor KiKa? Meld je dan nu aan! 

Aanmelden volwassenen: eddiesiebers@hotmail.com  
Aanmelden jongeren: matthijs_bosveld@hotmail.com  

Meer verhalen

Meer verhalen
Purple paint brush

Gezichten achter de Wetenschappelijke Raad KiKa

Professor Anne May en Dr. Marike Broekman zijn sinds begin dit jaar voorzitter en vicevoorzitter van de Wetenschappelijke Raad KiKa (WR KiKa)

Lees meer

Gastdocent Stephanie aan het woord

Dagelijks worden er gastlessen gegeven op basisscholen door onze gastdocenten. Lees hier het verhaal van Stephanie.

Lees meer

Kinderkanker stopt niet bij genezing

Als twee handen op één buik. Zo omschrijft Ties zijn relatie met broer Pim. Ze deden alles met elkaar. Voetballen, samen spelen, lekker op pad. Gewoon, zoals broers dat doen.

Lees meer
Purple paint brush