Onderzoek naar neuroblastoomcellen die zich schuilhouden in het beenmerg

De onderzoekers willen door deze studie inzicht krijgen in neuroblastoomcellen die zich schuilhouden in het beenmerg. Deze cellen zijn namelijk ongevoelig geworden voor behandelingen.

Purple paint brush

Over het onderzoek

Meer dan de helft van de neuroblastoompatiënten heeft al uitzaaiingen op het moment dat de ziekte wordt ontdekt. Deze uitzaaiingen zitten vaak in het beenmerg. Ondanks de uitgebreide en zware behandeling komt bij een aanzienlijk deel van deze kinderen de tumor na genezing toch weer terug. Deze teruggekeerde tumor ontstaat vaak vanuit een kleine hoeveelheid ‘slapende’ tumorcellen die zich schuilhouden in het beenmerg. Deze neuroblastoom-cellen zijn ongevoelig geworden voor therapie. 


In dit onderzoek wordt gekeken hoe deze neuroblastoomcellen in het beenmerg aangepakt kunnen worden. De onderzoekers ontdekten eerder dat de samenstelling van de cellen in het beenmerg anders is bij neuroblastoompatiënten. Zij gaan nu kijken wat de specifieke eigenschappen van deze beenmergcellen zijn en hoe zij de neuroblastoom cellen beschermen. Met deze kennis hopen zij nieuwe aangrijpingspunten voor therapie te vinden. Dit leidt hopelijk tot nieuwe behandelingen waarmee ook deze neuroblastoomcellen in het beenmerg effectief aangepakt kunnen worden. 

Onderzoeksnummer: 374 
Centrum: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie 
Startjaar: 2021 
Looptijd: 4 jaar 
Totale kosten/bijdrage KiKa: €599.646 

Meer onderzoek

Meer onderzoeken
Purple paint brush

Aanpakken therapie-ongevoelige neuroblastoom

Lees meer over het onderzoek naar soorten tumorcellen bij een neuroblastoom.

Lees meer

Immunotherapie voor kinderen met neuroblastoom

Immunotherapie voor kinderen met neuroblastoom

Lees meer

Terugkeer neuroblastoom

Lees meer over het onderzoek naar neuroblastoomcellen.

Lees meer

Diagnostiek Neuroblastoom - vervolgonderzoek

Lees meer over het onderzoek naar MFBG scans voor neuroblastoom.

Lees meer
Purple paint brush