Welke factoren hebben invloed op de werking van het medicijn methotrexaat bij ALL

Onderzoek naar de invloed van DNA afwijkingen en voedingsstatus op de werking van het medicijn methotrexaat bij kinderen met acute lymfatische leukemie door onderzoekers van het Sophia Kinderziekenhuis – Erasmus MC Rotterdam. 

Purple paint brush

Methotrexaat is een belangrijk medicijn in de behandeling van acute lymfatische leukemie (ALL). Methotrexaat werkt in op de aanmaak van foliumzuur in zowel leukemiecellen als gezonde cellen. Foliumzuur is nodig om cellen te laten delen. Doordat het medicijn ook effect heeft op gezonde lichaamscellen treden er bijwerkingen op. 

Er bestaat een grote variatie in bijwerkingen van de behandeling met methotrexaat bij patiënten. In dit onderzoek wordt bij kinderen met ALL onderzocht of verschillen in het DNA of de voedingsstatus van invloed zijn op de foliumzuurstofwisseling en op bijwerkingen van dit medicijn. Op deze manier hopen de onderzoekers in de toekomst de variatie in gevoeligheid voor methotrexaat beter te kunnen voorspellen. Dit zou een op het individu aangepaste therapie met methotrexaat mogelijk kunnen maken.  

De resultaten

In dit onderzoek is bij 135 kinderen met ALL onderzocht of verschil in genetische aanleg of de voedingsstatus van invloed zijn op de aanmaak van foliumzuur en op bijwerkingen van het medicijn methotrexaat. Voor 126 kinderen met ALL is het DNA dat codeert voor de belangrijke eiwitten die betrokken zijn bij de aanmaak van foliumzuur onderzocht. 

De onderzoekers gaan analyseren of de verschillen in DNA code die zijn gevonden geassocieerd zijn met de gevoeligheid voor het medicijn methotrexaat. De voedingsstatus van de kinderen met ALL is bepaald door de bloedwaardes van onder andere vitamine B2/B6/B12 te meten. Met behulp van deze gegevens zullen ze analyseren of er een associatie bestaat tussen de voedingsstatus en het optreden van bijwerkingen bij de behandeling met het medicijn methotrexaat. 

De verwachting is dat de eerste resultaten van deze analyses in 2012 gepubliceerd worden. Met deze resultaten kunnen de variatie in gevoeligheid voor dit medicijn in de toekomst wellicht beter worden voorspeld. 

Onderzoeksnummer: 67 
Centrum: Sophia Kinderziekenhuis – Erasmus MC Rotterdam 
Startjaar: 2010  
Looptijd: 1 jaar 
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 186.905 

Meer onderzoeken

Meer onderzoeken
Purple paint brush

De rol van (nieuw ontdekte) kankergenen in T-ALL

Lees meer over het onderzoek naar de rol van kankergenen in T-ALL

Lees meer

DNA afwijkingen bij kinderen met T-cel acute lymfatische leukemie

Lees meer over het onderzoek naar een betere behandeling van T-ALL.

Lees meer

Effectievere behandeling acute lymfatische leukemie

Binnen dit onderzoek gaan wetenschappers in kaart brengen waarom sommige leukemiecellen goed reageren op medicijnen en andere niet

Lees meer

Wat is de rol van de omgeving in het lichaam op T-cel acute lymfatische leukemie?

Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie gaan in deze studie kijken naar nieuwe behandelmethoden voor kinderen met t-cel leukemie

Lees meer
Purple paint brush

We willen je graag op de hoogte houden over wat er met jouw donatie gebeurt.

Meld je aanvoor de nieuwsbrief (opent in een nieuw venster)