Diagnostiek Neuroblastoom - vervolgonderzoek

Betere, snellere en veiligere diagnostiek voor neuroblastoompatiënten - vervolgonderzoek

Purple paint brush

MIBG-scans

Momenteel krijgen patiënten met neuroblastoom tijdens de behandeling meerdere MIBG-scans om de uitgebreidheid van de ziekte af te beelden. De scans zijn belangrijk om de ziekte te volgen maar er kleven ook meerdere nadelen aan. Sinds kort is er een nieuw type scan beschikbaar, namelijk de MFBG scan, die veel voordelen heeft ten opzichte van de MIBG scan: 

De MFBG scan is veel minder belastend voor de patiënt 

  • De injectie en scan vinden op dezelfde dag plaats, in plaats van op 2 dagen.
  •  De scantijd veel korter (10 min i.p.v. 90 min) waardoor vaak geen narcose nodig is. 
  •  Er hoeft geen schildklier beschermende medicatie ingenomen worden, wat normaal 3 dagen nodig is.   
     

De MFBG scan geeft veel scherpere beelden

  • De MFBG scan levert hogere kwaliteit beelden. Hierdoor kunnen mogelijk kleinere tumoren en uitzaaiingen afgebeeld worden. 


In een eerder KiKa onderzoek hebben de onderzoekers 20 MFBG scans gemaakt bij patiënten met neuroblastoom en deze zijn vergeleken met MIBG scans. Die eerste resultaten waren veelbelovend. Vrijwel alle ziekte die op de MIBG scans gezien werd, werd ook op de MFBG scans gezien en  bij de meeste patiënten was er zelfs meer te zien op de MFBG scan.  Omdat het in die studie nog om een kleine groep patiënten ging kan nog niet bewezen worden dat MFBG inderdaad net zo goed of beter is dan de MIBG scan. Daarvoor wordt nu deze grote studie opgestart. Als het resultaat positief blijft, kan de MFBG scan de MIBG scan vervangen.  


Centrum: Prinses Máxima centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2021
Looptijd: 3 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: €599.991
Onderzoeksnummer: 421