Hoe het begon

Wat was de aanleiding voor de oprichting van KiKa? En wat zijn de hoogtepunten van de afgelopen jaren? Lees hier alles over de geschiedenis van KiKa.

Terug in de tijd

We gaan terug in de tijd naar het begin van deze eeuw. Marketeer Frits Hirschstein is bevriend met kinderoncoloog Rob Pieters. Tijdens het zaalvoetballen werpt Rob figuurlijk een balletje op. Kan er geld beschikbaar komen voor onderzoek naar kinderkanker? Want net als kinderoncoloog Huib Caron, ziet ook hij zo weinig vooruitgang op dit gebied.  
 
Dit brengt Frits op een idee. Hij zegt zijn baan als marketeer op en gaat samen met Maarten Stoopendaal aan de slag. In de gesprekken met oncologen Rob en Huib wordt duidelijk dat de behoefte aan meer onderzoek naar kinderkanker terecht is. De genezingskans staat al een tijd ‘stil’ op zo’n 70%. Dat kan beter! Door de vele beschikbare data van genen moét een doorbraak mogelijk zijn. En ook de kwaliteit van behandelingen en de effecten op lange termijn zijn duidelijk toe aan verbetering. Tijd om alles uit te kast te trekken. 
 
Iedereen wordt gemobiliseerd om vrijwillig te helpen en de start van KiKa mogelijk te maken. Prof. Tom Voûte (kinderarts en hoogleraar kinderoncologie) wordt voorzitter van het bestuur en Inge de Bruijn zegt ja tegen het ambassadeurschap. En zo is Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) in 2002 een feit.  

Een begrip in Nederland

Dankzij de kennis van Frits op het gebied van marketing, is de stichting in korte tijd een begrip in Nederland. Het is ongelofelijk. Dankzij alle donaties door de jaren heen krijgt het onderzoek naar kinderkanker een enorme boost, wordt het Prinses Máxima Centrum gebouwd, stijgt de genezingskans naar 81% en verbetert de kwaliteit van behandelingen enorm.  

Purple paint brush
Purple paint brush

Bekijk de video over de oprichting van KiKa

In KiKa Stories vertelt Frits Hirschstein over de oprichting van KiKa en hoe dit is gegaan. 

Ieder kind met kanker genezen

En we zijn er nog niet… want bij KiKa gaan we voor het maximaal haalbare: 100% kans op genezing van kinderkanker. 

Help je mee?

Meer weten?

Purple paint brush

About KiKa

Every year, almost 600 children in the Netherlands develop cancer. At this moment, 81% of these children are cured, but sadly, 1 in 5 still dies from the disease.

Lees meer

Wat heeft KiKa bereikt?

Van doorbraken in de behandeling tot hoopvolle verhalen van overlevenden - ontdek wat KiKa al heeft bereikt in de strijd tegen kinderkanker

Lees meer

Waar zet KiKa zich voor in?

Nieuwsgierig naar de missie van KiKa? Lees hier wat KiKa doet en ontdek hoe de stichting impact maakt

Lees meer

De organisatie

Groot worden door klein te blijven’, dat is ons motto. Lees meer over de organisatie.

Lees meer

Organiseer een actie voor Kika

Jaarlijks worden er meer dan 6.000 acties om geld op te halen georganiseerd voor KiKa. Deze steun maakt het mogelijk om kinderen met kanker beter te behandelen en te genezen!

Lees meer
Purple paint brush