Koninklijke onderscheiding oprichter Stichting Kinderen Kankervrij

2 september 2022 - Persbericht

Amsterdam, 2 september 2022 – Tijdens zijn afscheid als algemeen directeur van Stichting Kinderen Kankervrij heeft Frits Hirschstein op donderdag 1 september een lintje ontvangen uit handen van burgemeester Maarten Divendal. Frits is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet in de strijd tegen kinderkanker.  

Purple paint brush

Een voorbeeld in de wereld van fondsenwerving

Maarten Divendal, burgemeester van gemeente de Ronde Venen noemt Frits Hirschstein een voorbeeld in de wereld van fondsenwerving en de drijvende kracht achter KiKa. “Frits, je krijgt mensen en organisaties gemotiveerd om in actie te komen en te verbinden aan KiKa als ambassadeurs. Hetgeen wat jij met KiKa bereikt hebt voor kinderen met kanker gaat de grenzen van beroepsmatig functioneren te boven", aldus Divendal.

"100% verdiend”, zegt Rob Pieters, een van de oprichters en CMO van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. “Zonder de inzet van Frits en KiKa was ons unieke centrum, het grootste kinderkanker centrum van Europa, nooit van de grond gekomen.”

Ontstaansgeschiedenis KiKa 

25 Jaar geleden speelden Hirschstein en Pieters samen zaalvoetbal. Zij spraken in die tijd vaak over kinderkanker en over het gebrek aan geld om wetenschappelijk onderzoek te doen om de genezingskans voor kinderen met kanker te verhogen. Hirschstein besloot daarom zijn baan op te zeggen en zijn marketingcapaciteiten in te zetten om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kinderkanker. Hij richtte in 2002 Stichting Kinderen Kankervrij op en in korte tijd werd KiKa een begrip in Nederland. Dit heeft geleid tot een enorme boost in het kinderkanker onderzoek met als resultaat dat de genezingskans van kinderen met kanker in Nederland maar liefst 9% gestegen is in de afgelopen 20 jaar. 

Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie 

In 2007 besloten kinderoncologische professionals en ouders van kinderen met kanker om alle expertise van de toenmalige zeven centra voor kinderen met kanker te bundelen in één nieuw landelijk centrum, het huidige Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Daar was uiteraard ook geld voor nodig. Toen is een beroep gedaan op Frits Hirschstein, die op zijn beurt de landelijke actie “Draag je steentje bij” bedacht. Iedere Nederlander kon een steentje kopen om het Máxima te helpen bouwen. Zonder deze actie was het Centrum nooit van de grond gekomen.  

 

Heb jij vragen over dit bericht?

Neem contact op met de woordvoerder
Purple paint brush
22 mei 2023

Oprichter KiKa bedankt met Speciale Glimlach Bank

Frits Hirschstein is per 1 mei 2023, ruim 20 jaar nadat hij Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) heeft opgericht, officieel met pensioen gegaan.

Lees meer
12 mei 2023

Een ode aan de KiKa moeders

Moederdag is een speciale dag waarop wij onze vrijwilligers in het zonnetje zetten.

Lees meer
26 september 2022

Interview met onze nieuwe directeur Jakolien van Eijk

We gaan het samen doen!

Lees meer
30 augustus 2022

Jakolien van Eijk nieuwe directeur van stichting Kinderen Kankervrij

Jakolien van Eijk neemt het stokje per 1 september over van oprichter Frits Hirschstein

Lees meer
Purple paint brush
Purple paint brush

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Ontdek het hartverwarmende verhaal van het Prinses Máxima Centrum - een plek waar zorg en research samenkomt om kinderen met kanker te genezen.

Lees meer