KiKa investeert drie miljoen in kinderkankeronderzoek

Persbericht - 10 juli 2023

Hoe mooi zou het zijn als kanker met een vaccinatie voorkomen kan worden? Dat is één van de vijf vraagstukken waar onderzoekers zich de komende jaren in de nieuwe KiKa onderzoeken over gaan buigen. In totaal trekt de stichting een totaalbedrag van bijna 3 miljoen euro uit aan vijf nieuwe onderzoeksprojecten. Deze investering leidt hopelijk tot belangrijke ontdekkingen en innovatieve behandelingen voor kinderen met verschillende vormen van kanker.    

Deze onderzoeken tonen de diversiteit aan onderzoek aan dat KiKa financiert, variërend van het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tot het minimaliseren van ernstige bijwerkingen na de behandeling.  

Over de onderzoeken 

Experts van het Radboudumc en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie gaan samenwerken aan een vaccin om kinderen met een bepaald syndroom, die een verhoogde kans op kanker hebben, te beschermen tegen kanker. Dit vaccin kan in de toekomst mogelijk een doorbraak betekenen voor de preventie van kinderkanker bij deze bepaalde groep kinderen. 

Een tweede onderzoek richt zich op leverkanker bij kinderen, een zeldzame en agressieve vorm van kanker waarbij een intensieve behandeling nodig is. Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum gaan in dit project gekweekte mini-tumoren bestuderen om nieuwe behandelingen voor leverkanker bij kinderen te ontwikkelen. Het doel is om betere behandelmethoden te vinden en de nadelige effecten op de lange termijn te minimaliseren. 

Het derde onderzoek richt zich op de effecten van bestraling op een belangrijk gebied in de hersenen. Door deze behandeling te verbeteren, willen de onderzoekers de schade aan de hersenen beperken en tegelijkertijd de effectiviteit van de tumorbestrijding verbeteren. Dit leidt hopelijk tot het verbeteren van de kwaliteit van leven voor kinderen die behandeld worden voor hersentumoren. 

Ten vierde start een onderzoek naar genetische afwijkingen die er wellicht voor zorgen dat kiemceltumoren, die vaak ontstaan in de geslachtsorganen maar ook in de hersenen voorkomen, niet goed reageren op chemotherapie. Het doel is om alternatieve behandelingen te ontwikkelen en de overlevingskansen te vergroten voor deze specifieke vorm van kanker. 

Tot slot gaan onderzoekers werken aan de ontwikkeling en verbetering van immunotherapie voor hersenstamkanker bij kinderen. 90% van de kinderen overleeft deze vorm van kanker niet. Daarom zijn nieuwe behandelingen hard nodig. Het doel is om de kans op genezing te vergroten voor kinderen met hersenstamkanker. 

Ieder kind kankervrij 

"Ik ben ontzettend blij om de goedkeuring van deze vijf nieuwe onderzoeksprojecten aan te kondigen", zegt Jakolien van Eijk, directeur van KiKa. "Alleen door het continu blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek kunnen we ervoor zorgen dat ieder kind in de toekomst kankervrij is. Deze onderzoeken laten de enorme verscheidenheid aan onderzoek zien dat KiKa financiert. Zoals het ontwikkelen van nieuwe behandelingen, maar ook aan het minimaliseren van ernstige bijwerkingen door de behandeling. Want kinderkanker stopt niet na de behandeling. Daarom blijven we doorgaan totdat onze missie is bereikt: ieder kind kankervrij met optimale kwaliteit van leven." 

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker en 1 op de 5 kinderen redt het niet. Bovendien krijgt 3 op de 4 overlevers te maken met late effecten als gevolg van hun behandeling. Daarom zijn nieuwe behandelingen hard nodig.

Ook relevant

Purple paint brush

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Ontdek het hartverwarmende verhaal van het Prinses Máxima Centrum - een plek waar zorg en research samenkomt om kinderen met kanker te genezen.

Lees meer

Wat is kinderkanker?

Ontdek wat kinderkanker is en hoe het wordt behandeld. Leer over de impact op kinderen en hoe KiKa zich inzet voor onderzoek en genezing. Lees verder op KiKa.nl

Lees meer

Waar gaat het geld naartoe?

Lees meer over de bestedingen van KiKa en waar het geld naartoe gaat.

Lees meer

Waar zet KiKa zich voor in?

Nieuwsgierig naar de missie van KiKa? Lees hier wat KiKa doet en ontdek hoe de stichting impact maakt

Lees meer
Purple paint brush