Een ode aan de KiKa moeders

12 mei 2023

Moederdag is een speciale dag waarop we de bijzondere vrouwen in ons leven eren en waarderen voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. Dit jaar zetten wij bijzondere moeders in het zonnetje die zich als vrijwilliger inzetten voor Stichting Kinderen Kankervrij. Deze moeders hebben zelf te maken gehad met kinderkanker en zetten zich nu geheel belangeloos in om andere families te helpen die ook getroffen zijn door deze vreselijke ziekte. Lees hun inspirerende verhalen over hoe zij hun ervaringen met kinderkanker hebben omgezet in positieve acties om anderen te helpen.

Purple paint brush

Het verhaal van Jorinde

Jorinde (42) is vrijwillige gastdocent voor KiKa en geeft voorlichting over kinderkanker. Zo leert ze kinderen meer over de ziekte en wat leeftijdsgenootjes meemaken. Ze woont samen met Julian en is trotse moeder van drie kinderen; Thomas, Lucy en Nora.

Gastlessen geven op de basisschool

In juni 2021 kreeg dochter Lucy - toen 7 jaar - acute lymfatische leukemie. “Haar leven veranderde en dat van ons gezin”, vertelt Jorinde. Na de eerste turbulente periode kwam Jorinde regelmatig naar de klas van haar dochter om de klasgenoten mee te nemen in wat zij buiten de klas meemaakte. “Ik was onder de indruk van hoe deze jonge kinderen in staat waren om met haar mee te leven, goede vragen te stellen en haar vervolgens net zo goed weer mee konden nemen in het gewone alledaagse schoolleven.” Toen Jorinde anderhalf jaar geleden een vacature voor gastdocent bij KiKa zag, reageerde ze meteen enthousiast. langskomen, heb ik hier meteen op gereageerd. “De eerste school waar ik ben langs geweest was de school van mijn eigen kinderen.”

Je steentje bijdragen

“Hoewel het vreselijk is dat Lucy kanker kreeg, en ons leven werkelijk op z’n kop heeft gestaan, lukte het ons na een tijdje ook om weer op te krabbelen en heeft het ons ook veel moois gebracht, mede dankzij organisaties die zich inzetten voor kinderen met kanker en hun gezinnen. En we hebben veel geleerd, Thomas en Lucy hebben allebei hun spreekbeurt gehouden over leukemie en over het Prinses Maxima Centrum, het is leuk om dat als gastdocent weer door te kunnen geven aan kinderen op de basisschool en om die kinderen te motiveren om in beweging te komen voor KiKa. Een groot deel van de onderzoeken waar ook Lucy aan deelneemt in het Máxima, worden gefinancierd door KiKa, door daar een steentje aan bij te dragen als gastdocent, zo is de cirkel weer rond.”

Fijne Moederdag voor moeders van alle kinderen, ziek of gezond en in het bijzonder voor de moeders die hun kind hebben moeten verliezen 🧡

Het verhaal van Liesbeth

Liesbeth is getrouwd met Jur en heeft twee dochters Noa (27) en Chaya (25). Veel mensen kennen haar als de zorgzame gastvrouw van de KiKa ruimte van het Prinses Máxima Centrum. Op dinsdag zit zij vaak in de ruimte om cheques in ontvangst te nemen en biedt zij een luisterend oor voor families die het nodig hebben.

Iets terug doen voor andere kinderen

Dochter Chaya kreeg op driejarige leeftijd leukemie. Het gezin belandde in de bekende rollercoaster van chemo’s, bestralingen en ziekenhuisbezoeken. De gehele behandeling duurde uiteindelijk twee jaar. En gelukkig gaat het nu goed met Chaya. “Na de lange behandeling vond ik dat ik iets terug moest doen voor kinderen met kanker”, vertelt Liesbeth. KiKa bestond toen nog niet zo lang. “Ik kwam 18 jaar geleden in aanraking met de organisatie en ben toen berenverkoper geworden.” Inmiddels doet Liesbeth nog veel meer. Ze is gastvrouw in de KiKa ruimte van het Máxima waar ze gezinnen ontvangt die even langs willen komen voor een praatje. En gaat ze naar chequeoverhandiging om meer te vertellen over het werk van KiKa. Zo weten mensen waar ze het voor doen. “Ook Jur is vrijwilliger geworden en samen gaan we regelmatig op pad om aanwezig te zijn bij evenementen.”

Proost op het leven

“Ik merk dat mensen het heel fijn vinden om mijn verhaal te horen. Mijn dochter is inmiddels 25 en het gaat goed met haar. Dat helpt ouders. Zelf vind ik het ook heel fijn dat ouders even hun verhaal bij mij kwijt kunnen als ze in het centrum zijn. Noa en Chaya weten niet beter dat hun mama zich inzet voor KiKa. Ze gingen vroeger vaak mee en nu zetten ze zich zelf regelmatig in voor Kika. Zo is de cirkel mooi rond.”

“Nadat Chaya beter werd kregen wij wat ruimte om ons te beseffen dat een goede gezondheid niet vanzelfsprekend is. Chaya haar naam betekent leven. Voor ons een rode draad al sinds ze ziek is geweest. Wij hebben allemaal een tattoo laten zetten. L'chaim .. proost op het leven dat is voor ons een levens motto.”

Het verhaal van Linda

Linda is trotse moeder van twee prachtige zoons, Nils en Gijs. Ze zet zich al 10 jaar in als vrijwilliger voor KiKa. “Een zoon van goede vrienden kreeg jaren geleden leukemie”, vertelt ze. “Ik voelde mij toen zo machteloos en ik wilde heel graag íets doen. Daarom heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij KiKa. Want kinderen mógen helemaal geen kanker hebben.”

Ieder kind verdient een onbezorgde jeugd

“Omdat ik zelf moeder ben, doet het mij extra beseffen dat kinderen een onbezorgde jeugd verdienen. Helaas is dat niet iedereen gegund en daar wil ik, door vrijwilliger te zijn bij Kika, mijn steentje aan bijdragen. Om samen te zorgen dat – door middel van onderzoek - minder kinderen overlijden aan kanker. Het voelt heel erg fijn om zo een heel klein beetje hieraan bij te dragen.”

Laat je verwennen op deze Moederdag, geniet van je kinderen en mocht je willen bijdragen aan een goed doel, op welke manier dan ook, denk eens aan KiKa.

Purple paint brush
8 juni 2023

KiKa lanceert landelijke merkcampagne om versneld naar 100% genezing te gaan

Bekijk hier de eerste beelden van de campagne.

Lees meer
15 februari 2023

KiKa lanceert voorlichtingscampagne 'Als ik later groot ben'

Het is vandaag Wereld Kinderkankerdag. Voor meer bewustwording over kinderkanker lanceert KiKa de nieuwe voorlichtingscampagne.

Lees meer
30 augustus 2022

Jakolien van Eijk nieuwe directeur van stichting Kinderen Kankervrij

Jakolien van Eijk neemt het stokje per 1 september over van oprichter Frits Hirschstein

Lees meer
26 september 2022

Interview met onze nieuwe directeur Jakolien van Eijk

We gaan het samen doen!

Lees meer
Purple paint brush