Kinderkanker stopt niet bij genezing

Broers Pim (13) en Ties (11) zijn de boegbeelden van de KiKa Korte Broek campagne. Ties kwam vorig jaar in actie voor zijn grote broer, die op 4- jarige leeftijd leukemie kreeg. “Mijn broer is beter”, vertelt Ties. “Maar elk jaar zijn er kinderen die doodgaan. We doen dit voor hen.” Het gezin vertelt speciaal voor de campagne hun verhaal. 

Purple paint brush

Als twee handen op één buik. Zo omschrijft Ties zijn relatie met broer Pim. Ze deden alles met elkaar. Voetballen, samen spelen, lekker op pad. Gewoon, zoals broers dat doen. Bijna negen jaar geleden veranderde dat voorgoed. Als blijkt dat Pim ziek is, staat de wereld even stil. “Ik heb hem tijdens zijn ziekte heel erg moeten missen.” 

Statistisch gezien overlijdt een van onze kinderen 

De familie beland in een tweejarig traject van chemo, en andere behandelingen. “Dat was een ontzettend heftige periode”, blikt moeder Marieke terug. Pim kreeg veel complicaties. Zoals een schimmel waar hij erg ziek van werd. Zij behandeling moest worden aangepast. Pim raakte in die tijd bevriend met drie kinderen die ook voor leukemie werden behandeld. “Als moeders hadden wij het er onderling over dat statistisch gezien één van hen dood zou kunnen gaan. Daar wil je als ouder niet over nadenken.” Marieke vreesde dat Pim het niet zou redden. “Een vreselijke gedachte", blikt ze terug. Uiteindelijk overleefde juist zijn vriendje Justin de ziekte niet. 

Kanker raakt het hele gezin

Ties miste in die periode niet alleen zijn broer Pim, maar ook zijn ouders. Die dag en nacht in het ziekenhuis waren. ‘Ik heb samen met mijn zusje een tijdje bij mijn oom en tante gewoond zodat mijn ouders bij Pim konden zijn. Het maakt mij verdrietig als ik daaraan terugdenk. Niet alleen Pim, maar ons hele gezin werd geraakt door de kanker.” 

Gelukkig sloeg Pim zijn behandeling aan. “Ik kan mij nog herinneren dat hij genezen werd verklaard”, blikt Ties met een grote lach terug. “Onze familie en vrienden stonden ons thuis op te wachten en wapperden met een grote vlag. En wij renden vol trots rondjes om hun heen.” 

Gelukkig is Pim er nog

De familie is blij dat Pim er nog is. Helaas heeft hij hersenletsel en Gilles de la Tourette overgehouden aan zijn behandeling. “Kinderkanker stopt niet na de behandeling. Ik wil dat mensen mijn verhaal horen”, zegt Pim.  “Ik herkende mijn broer niet meer”, vult Ties aan. “Daar heb ik het erg moeilijk mee gehad.”  Pim is officieel de oudste maar nu is Ties hem cognitief voorbij. “De dynamiek verandert in je gezin", zegt Marieke. 

“Genezen is geweldig, maar daarna is het niet klaar.”

Marieke

Eindelijk weer samen iets leuks doen

Ties besloot vorig jaar mee te doen aan KiKa Korte Broek. Het raakte Pim enorm dat zijn broertje dit voor hem deed. De jongens voelden zich enorm vereerd toen zij werden gevraagd als de KiKa Korte Broek boegbeelden voor de campagne van 2022. “We zijn heel blij dat we weer iets hebben wat we samen kunnen doen”, zegt Pim. “En dat we zo ons verhaal kwijt kunnen.” 

Heel Nederland in korte broek

“Iedereen moet meedoen aan de actie”, zegt Ties. "Om zo geld op te halen zodat dat alle kinderen beter worden. Zonder nare bijwerkingen.” Daarnaast hopen de jongens dat meer mensen bewust worden over de ziekte. En hierdoor minder met kanker schelden. “Het raakt ons als we het woord horen. We weten hoe het is als iemand in je familie getroffen wordt door de ziekte", aldus de jongens. 

Over KiKa Korte Broek

Ties en Pim roepen heel Nederland op om met ze mee te doen dit jaar! Dus, trek jij tussen 19 en 23 december ook je korte broek aan? Daag vrienden, familie en collega's uit om hetzelfde te doen. Haal zoveel mogelijk sponsorgeld op of steun de actie van een ander. Samen maken we het verschil voor kinderen met kanker.

Geef je hier op

Meer verhalen

Meer verhalen
Purple paint brush

Het verhaal van Pim en Rein

Pim (11 jaar) besloot vorig jaar zomer om tot de kerstvakantie in zijn korte broek naar school te gaan. Daarmee vroeg hij aandacht voor zijn klasgenoot Rein die leukemie had.

Lees meer

Het verhaal van Gaby

Lees het inspirerende verhaal van Gaby en hoe zij haar ervaring met kinderkanker omzet om andere mensen te helpen.

Lees meer

Een ziek veertje

Hoe ga je in gesprek met kinderen over het onderwerp kanker? Voor veel ouders is dat lastig. Daarom bedacht en schreef René Kops het prentenboek ‘Een ziek veertje’ waarvan de opbrengst naar KiKa gaat.

Lees meer

Dagboek van Jade

De 15-jarige Jade kreeg 2 juli de diagnose kanker. Een Rhabdomyosarcoom in haar keel. Met andere woorden; een grote tumor in haar keel tot aan haar oor.

Lees meer
Purple paint brush