Kanker treft niet één maar twee gezinsleden binnen de familie Albrechts

22 mei 2023

Als John (62) hoort dat hij kanker heeft, slaat dat nieuws in als een bom. De impact van de ziekte op het gezin verandert drastisch wanneer zoon Jari - destijds 16 jaar - ook kanker krijgt. “Je kan gewoon niet beschrijven hoe machteloos je je dan voelt”. Samen vertellen Annet en John (Jari’s ouders) hun verhaal, in de hoop dat er meer aandacht komt voor het onderwerp.

Purple paint brush

Botkanker

Zeven jaar geleden kregen John en Annet te horen dat hun zoon Jari kanker heeft. Op dat moment 16 jaar oud. Een fitte jongen in de bloei van z’n leven. “Dat was een enorm heftige tijd”, blikt Annet terug. Het gezin weet alles van ziekenhuisbezoeken. John wordt namelijk al 15 jaar behandeld voor de ziekte van Waldenström, een langzaam groeiende vorm van lymfeklierkanker. “Gelukkig is het momenteel stabiel en voel ik mij goed. Maar als je hoort dat ook je kind ziek is, zakt de grond onder je voeten vandaan.”

Jari kreeg last van zijn rug en ging hiervoor naar de huisarts. Na een aantal onderzoeken krijgt hij een scan in het ziekenhuis. Daar blijkt het foute boel. De artsen zien iets op zijn rib. Dus wordt Jari doorgestuurd naar het Sophia Kinderziekenhuis. Daar blijkt dat het gaat om botkanker. “Het Prinses Máxima centrum bestond toen nog niet”, vertelt Annet. “Je komt dan terecht op een kinderoncologie-afdeling. De laatste plek waar je wilt zijn met je kind.” Vanaf daar gaat alles in een sneltreinvaart. Er staat een enorm zwaar traject te wachten. “Dan kom je opeens in de mallemolen van chemo, bestraling en operaties. Machteloos toezien als ouders. Dat is heftig. Je wil niets liever dan je kind helpen, maar je bent overgeleverd aan de zorg. Het enige wat je kan doen is je kind steunen en proberen hem erdoorheen te slepen.”

Positief blijven

Geheel onverwachts is het Jari die de familie door de situatie heen sleept. “Wij hebben momenten gekend dat wij het even niet meer wisten. Hij opperde dan om iets leuks te gaan doen. Ook op momenten dat hij ontzettend ziek was door de chemo”, blikt John terug. “Hij plande dan familie-uitjes, zoals naar de film gaan. Daar kon hij zich aan vasthouden tijdens de behandeling.” Jari’s vrienden zijn tijdens het proces ook een steun en toeverlaat. “Die haalden hem op met de fiets om op pad te gaan. Lopen kon hij niet. Dus werd hij achterop de bagagedrager gezet. Soms met infuus en al.”

Annet praat vol bewondering over haar zoon en zijn levenslust. “Hij schuwde mooie plannen maken niet.” Zijn droom was om Disney World in Amerika te bezoeken. En dankzij Make a Wish is dat uiteindelijk gelukt. ‘Hij vond het geweldig. Zijn broer duwde hem in de rolstoel van attractie naar attractie en ze mochten overal vooraan in de rij. Dat was ontroerend om te zien.”

Door met je oude leven

Na een intensief traject geneest Jari. Hij pakt snel zijn oude leven weer op. Onvoorstelbaar noemt Annet dat. “We zijn ontzettend trots op hem. Vooral omdat hij af en toe nog geconfronteerd wordt met littekens van zijn behandeling.” Zijn nieren werken niet meer goed. Ook merkt hij dat zijn lichaam minder kan hebben. Bijvoorbeeld als hij gaat fitnessen met zijn vrienden. “Het is altijd uitproberen wat je lichaam aankan. Hij praat er liever niet over want hij wil niet bekend staan als de jongen die kanker gehad heeft. Maar toch wordt hij eraan herinnerd.”

Altijd voor KiKa

John voelt dat hij iets terug moet doen. Hij gaat langs middelbare scholen om lezingen te geven over de impact van kanker op een gezin. “Je wordt als gezin sterker, ondanks de heftige momenten die je samen meemaakt. Wij blijven positief in het leven staan. Al blijft de angst dat de kanker terugkeert natuurlijk altijd aanwezig.”

Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ halen John en Annet al ruim zeven jaar geld op voor KiKa. “Je kan wel bij de pakken neer zitten, maar daar schiet niemand iets mee op”, zegt John. “Dit is onze uitlaatklep geworden.” Van acties organiseren tot cake verkopen aan de deuren. “Mensen dachten vast wel eens ‘oh daar heb je ze weer’, vertelt Annet. “Maar die behandelingen voor kinderen met kanker moeten gewoon verbeteren. Zodat kinderen minder bijwerkingen krijgen.” John vult aan: “En we gaan voor die 100% genezing. Dat moet gewoon.”

In juli wandelen deze twee helden de Nijmeegse 4Daagse voor KiKa. Wil jij ze steunen? 

Klik dan hier

Meer verhalen

Meer verhalen
Purple paint brush

Pap, misschien krijg ik jouw bloed wel

“Al verschillende emmers vol” heeft Herbert van der Sanden (48) de afgelopen 20 jaar als bloeddonor afgestaan.

Lees meer

Dagboek van Jade

De 15-jarige Jade kreeg 2 juli de diagnose kanker. Een Rhabdomyosarcoom in haar keel. Met andere woorden; een grote tumor in haar keel tot aan haar oor.

Lees meer

Het verhaal van Benjamin

In de zomervakantie van 2020 voelde Benjamin zich vaker ziek. Steeds vaker kreeg hij klachten, zoals extreme hoofdpijn en vermoeidheid en overmatige dorst.

Lees meer

Het verhaal van Melissa

4 februari 2015, de dag dat mijn oorlog tegen het monster, dat ze kanker noemen, begon.” Melissa Kremer is op 25-jarige leeftijd overleden aan leukemie.

Lees meer
Purple paint brush