Gastdocent Stephanie aan het woord

Stichting Kinderen Kankervrij werkt dagelijks aan haar missie: 100% genezing met optimale kwaliteit van leven. Dat doet KiKa met 20 gedreven collega’s en ruim 130 enthousiaste vrijwilligers. Stephanie van Helden is een van hen. Als gastdocent strijdt zij geheel belangeloos voor meer begrip en aandacht voor kinderkanker. Een onderwerp wat haar dicht aan het hart ligt. “Mijn dochter heeft leukemie, we weten als geen ander welke impact kanker heeft.”

Purple paint brush

Op 29 juli 2021 kwam Stephanie erachter dat dochter Loïs ziek is. “Ik was in shock”, blikt Stephanie terug. “Vooral omdat mijn man een aantal jaar geleden ook getroffen werd door deze ziekte. Met hem gaat het gelukkig goed, dus kunnen we al onze energie aan Loïs geven. We zitten nu vol in de behandeling, die in totaal 2 jaar duurt. Loïs zit nu in de onderhoudsfase wat betekent dat ze minder vaak naar het ziekenhuis hoeft en sommige behandelingen thuis kan doen.”  

Ontzettend heftig om te horen. Was dit de reden dat jij je wilde inzetten voor KiKa?

“Dat klopt ja, we zijn vorig jaar op vakantie gegaan bij Villa Pardoes. Daar hebben we vrienden gemaakt die ook met kanker te maken hebben. Een van die moeders vertelde mij over haar werk als gastdocent voor KiKa. Ik wilde ook graag mijn steentje bijdragen in de strijd tegen kinderkanker. Je voelt je zo machteloos.  Ik kon niets doen voor Loïs, behalve afwachten. Ik dacht; gastdocentschap, dat lijkt mij wel wat.”

Kan jij iets vertellen over jouw werk als gastdocent?

“Ik vind het heel belangrijk om kinderen iets bij te brengen en bewust te maken over de ziekte. Het voelt fijn om zo mijn verhaal te delen. Niet alleen om de situatie te verwerken, maar ook om echt iets bij te dragen aan de maatschappij. Omdat ik vanuit mijn eigen ervaring spreek, maakt het indruk. Vooral de kanjerketting komt binnen bij de kinderen. Dan zien ze pas echt wat mijn dochter heeft meegemaakt in korte tijd. Het is heel onroerend om te zien wat er dan in zo’n klas gebeurt. Kinderen wensen je sterkte en veel succes. Dat vind ik zo lief! Als de kinderen met je meeleven, merk je dat je echt een verschil hebt gemaakt.”

Is het voor jou soms ook lastig om dit werk te doen?

“Aan het begin van de les is het altijd even spannend. Kinderen hebben geen filter en soms krijg je hele persoonlijke vragen. Dan moet ik wel een paar keer slikken. Maar ik kan mij altijd herpakken. Ik haal er juist heel veel kracht uit om dit werk te doen. Als ik mijn verhaal vertel, merk ik dat er meer begrip is voor het onderwerp. Soms schelden kinderen veel met kanker. Daar denken ze – na het horen van mijn verhaal – nog wel en paar keer over na. Ik hoop natuurlijk dat die verandering blijvend is. De mooie gesprekken verrijken mijn leven.”

Wat hoop je te bereiken als gastdocent?

“Ik hoop natuurlijk dat kinderen zich beseffen dat het niet vanzelfsprekend is om gezond te zijn. En dat het goed is om ook even stil te staan bij het feit dat andere kinderen het soms moeilijk hebben. De verhalen nemen ze mee naar huis. Op die manier kunnen ze ook weer hun ouders inspireren om iets voor KiKa te doen. Bijvoorbeeld door in actie te komen met hun bedrijf.”

“Ouders schuwen het onderwerp vaak. Ze vinden het moeilijk om het hierover te hebben omdat ze denken dat het een heftig onderwerp is. Maar je kan het best op een luchtige manier brengen. Kanker is nu helaas eenmaal een onderdeel van ons leven.”

Wat geeft je de motivatie om te blijven strijden voor een wereld zonder kinderkanker?

“Je ziet dat het werk van KiKa écht zin heeft. Er is steeds meer mogelijk op het gebied van medische zorg. De genezingskans is gestegen en er staat nu een prachtig centrum in Utrecht.  Maar we zijn er nog niet en elke steun is nodig. Als je er ook aan denkt om je vrijwillig in te zetten voor KiKa, neem dan vooral contact op.”

Heb jij tips voor nieuwe gastdocenten?

“Je hebt geen ervaring nodig, ik heb ook nooit eerder voor de klas gestaan. Je kan niets fout doen als je vanuit jouw eigen gevoel een verhaal met de kinderen deelt. Je ontmoet bijzondere mensen en dat verrijkt je leven. Ik heb in korte tijd een goede band opgebouwd met andere vrijwilligers en gastdocenten. Je doet het samen voor een groter doel. Zodat er geen kind meer hoeft te overlijden aan de ziekte. En voor een hogere kwaliteit van leven zonder nare bijwerkingen.”

Stephanie met haar man en Loïs

Meer voor scholen

Purple paint brush

Alles voor scholen

Ontdek waarom voorlichting over kinderkanker zo belangrijk is. Klik hier om meer te lezen.

Lees meer

Voorlichting bovenbouw

KiKa biedt boeiende en interactieve voorlichting over kinderkanker voor de bovenbouw. Leerlingen leren over de ziekte en hoe ze kunnen helpen. Ontdek het nu!

Lees meer

Voorlichting onderbouw

Kika biedt leerzame en begrijpelijke voorlichting over kinderkanker voor de onderbouw. Ontdek boeiende lessen die kinderen bewust maken. Ontdek het nu.

Lees meer

Spreekbeurt over kinderkanker

Vraag nu het spreekbeurtpakket van Kika aan en maak je spreekbeurt over kinderkanker compleet. Ontvang waardevolle informatie en inspirerende materialen. Bestel vandaag

Lees meer
Purple paint brush