Immunotherapie voor neuroblastoom

Is TIL immunotherapie een optie voor behandeling kinderen met neuroblastoom?

Purple paint brush

Slechte overlevingskans

Kinderen met hoog-risico neuroblastoom hebben een zeer slechte overlevingskans. Na 5 jaar is minder dan de helft van de patiënten nog in leven, ondanks een zeer zwaar behandelingstraject dat verschillende vormen van kankertherapieën combineert. Nieuwe therapieën zijn dus hoognodig.

 

Afweging TIL immunotherapie

Een nieuwe, veelbelovende vorm van therapie voor verschillende vormen van kanker is immunotherapie. Bij immunotherapie wordt het eigen afweersysteem gebruikt om kankercellen te vernietigen. In dit project gaan de onderzoekers kijken of de zogenaamde “TIL” immunotherapie een optie is voor de behandeling van neuroblastoom. Deze therapie is al enorm effectief gebleken bij andere soorten kanker. TILs zijn eigen afweercellen van een patiënt die de tumor binnendringen en deze proberen op te ruimen. Maar vaak slaagt de tumor erin de cellen te blokkeren waardoor het de TILs niet lukt om de tumor op te ruimen. Bij TIL therapie worden TILs van een patiënt uit een stukje tumor gehaald, en vervolgens buiten het lichaam van de patiënt vermenigvuldigd en geactiveerd. Het resultaat is een grote hoeveelheid TILs die wél in staat zijn om de tumor op te ruimen.

 

Werkwijze onderzoek

Om te kijken of deze TIL-therapie ook een optie is voor kinderen met neuroblastoom gaan de onderzoekers in dit project eerst de TILs van neuroblastoom patiënten bekijken. Vervolgens gaan ze onderzoeken of ze de TILs uit de tumor kunnen halen en buiten de patiënt kunnen vermenigvuldigen. En uiteindelijk willen ze checken of de TILs in een laboratoriumproef in staat zijn neuroblastoomcellen te herkennen en deze op te ruimen. Bij positieve resultaten willen de onderzoekers zo snel mogelijk een klinische studie starten om patiënten met moeilijk behandelbare neuroblastoom te behandelen met TIL therapie.

Centrum: Sanquin en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2021
Looptijd: 1,5 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: €124.998
Onderzoeksnummer: 404

Elin en Fedde in korte broek voor KiKa
KiKa korte broek18 t/m 22 decemberDoe mee