Gebruik van MRI-scans voor betere diagnose retinoblastoom

KiKa heeft onderzoekers van het Amsterdam UMC een beurs van maar liefst € 527.280 toegekend. Ze gaan de komende jaren met behulp van MRI-scans onderzoek doen naar verschillende vormen van retinoblastoom. Dit is een vorm van kinderkanker in het netvlies van het oog.  

Purple paint brush

Door de jaren heen is de behandeling van retinoblastoom flink verbeterd. Steeds vaker is het niet nodig om het oog te verwijderen als onderdeel van de behandeling. Maar een nadeel hiervan is dat na de behandeling geen tumorweefsel meer beschikbaar is voor genetisch onderzoek. Dit weefsel is cruciaal om te begrijpen om welke soort tumor het precies gaat en om gerichte behandelingen te geven. Er zijn namelijk meerdere vormen van retinoblastoom, waarbij de ene vorm goed reageert op een behandeling en de andere niet. Ook verschilt de prognose per tumor. Bovendien kunnen artsen minder goed inschatten of er risico is op uitzaaiingen, wat belangrijk is voor het bepalen van de juiste vervolgbehandeling en het minimaliseren van de kans op terugkeer van de ziekte. 

Retinoblastoom kan ook worden bekeken met een MRI-scan. De onderzoekers willen daarom met behulp van MRI-scans nog beter de verschillende soorten retinoblastoom kunnen vaststellen. Dit zal leiden tot meer kennis over de ziekte en helpt zo om bestaande behandelingen beter in te zetten bij het type retinoblastoom.  

Purple paint brush
15 mei 2024

KiKa opnieuw het klantvriendelijkste goede doel van Nederland

Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) heeft net zoals vorig jaar, in de categorie ‘Goed Doel’, de titel ‘Klantvriendelijkste bedrijf van Nederland’ gewonnen.

Lees meer
15 maart 2024

Inschrijving Dam tot Damloop voor KiKa geopend

Hardlopen van Amsterdam naar Zaandam voor KiKa. Schrijf je nu in.

Lees meer
6 maart 2024

47 miljoen euro voor internationaal kinderkankeronderzoek

KiKa investeert recordbedrag in internationale onderzoeken

Lees meer
21 februari 2024

KiKa finalist Ster Gouden Loeki

KiKa is één van de tien finalisten van de Ster Gouden Loeki. Breng je stem uit en help mee.

Lees meer
Purple paint brush